Имаме ли правична застапеност?

6/14/2007

Според податоците од последниот годишен извештај на Народниот правобранител, мажите не се правично застапени во следниве институции:
Собрание на РМ-Стручна служба (30,1%); Уставен суд на РМ (27,6%); Народен правобранител на РМ (37,1%); Министерство за здравство (35,2%); Судски совет на РМ (28,6%); Јавен правобранител на РМ (28,6%); Министерство за култура (31,3%); Фондови (35,2%); Врховен суд на Република Македонија (33,0%); Апелациони судови (37,8%); Обвинителство (39,7%); Центри за социјална работа (34,2%).
Замислете, ниту еден маж не бара „правична застапеност“.

Ве интересира во кои институции има најмногу етнички Македонци?

Јавен правобранител на РМ (93,4%); Судски совет на РМ (92,9%); Обвинителство (89,9%);
Самостојни државни органи (89,37%); Фондови (88,8%);
Кабинет на Претседател на РМ-Стручна служба (88%); Основни судови (87,8%); Казнено-поправни и воспитно поправни домови (86,8%); Уставен суд на РМ (86,2%); Врховен суд на Република Македонија (86,4%); Министерство за финансии (85,9%); Апелациони судови (85,3%); Министерство за одбрана (84,8%); Јавни претпријатија (83,4%); Влада на РМ-Стручна служба (82,3%).

Поминаа цели 6 години од конфликтот во 2001, а сеуште сме далеку од „правична застапеност“ на етничките заедници.

Ви станува ли малку појасно зошто ЕУ постојано инсистира на доследно спроведување на „Рамковниот договор“?

2 коментари:

Анонимен рече...

Од заедницата што е наводно 25% имаш 12,5% што не сакаат да работат од разни причини и само седат дома и чуваат деца. Кога тоа ќе се измени, и овие броеви ќе се изменат затоа што жените владеат со нашите институции...

Анонимен рече...

Правична застапеност на етничките заедници, но и да ги исполнуваат критериумите за работа (образование, работно искуство, познавање на јазици...). Тоа е една работа, а сосем десетта работа е што на голем дел од етничките албанци не им се исплати да влезат во државни институции. Тие месечната државна плата ја вадат за еден работен ден со нивниот приватен бизнис.
И конечно, положбата на жените албанки во нивната средина. Цело време се зборува за некаква неправда врз албанците, а никој не ја споменува тортурата што меѓу етничките албанци мажите ја вршат врз жените

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week