МПЦ – слуга на државата?

6/07/2007

Процесот на десекуларизација продолжува:

„Претседателот на Република Македонија Бранко Црвенковски донесе Указ со кој ја одликува Македонската Православна Црква со “Орден на Република Македонија”.
Претседателот Црвенковски ова највисоко државно одликување го доделува по повод 40 годишнината од автокефалноста на МПЦ.“ Така, после Киро и Борис (посмртно), и МПЦ ќе го добие највисокиот орден.

Но, кои се заслугите на МПЦ за државата?

- Духовната поддршка на двајцата Македонци, спроти процесот против нив во Хаг, и небулозната политичка оценка дека со тоа ќе им се суди и на сите бранители на Македонија во 2001?

- Догмата на Стефан дека „никогаш и никаде не е грев да се брани својата татковина“?

- Паролата на Митрополитот Полошко-кумановски г. Кирил дека Без Македонската Црква нема опстој на народот и на државата? (Смртта на разумот)

- Попувањето дека „Божјата волја“ е над сите закони и правила?

- Отпорот против ЕУ (против донесување на закон што ќе овозможи верски слободи за сите)?

- Најострата осуда на идејата за хомосексуални бракови, и нивно прогласување за „зло“ и „грев“?

- Прогласувањето на Хелсиншкиот комитет за „агентура на други структури“? (Паника во МПЦ!)

- Промоцијата на идејата дека „Верските чувства како подлабок елемент на човековото битие имаат приоритет над правото на слободно изразување“? (повеќе)

- Хајката против Јован и „расколниците“?

Како после ова МПЦ ќе се брани од нападите дека е државна творба создадена за да штити државни интереси?

3 коментари:

Lost in Ohrid рече...

Lele Zarko mnoooogu sum srekna sto gledam vakva svetla promena na template ov na blogov tvoj. Sigurna sum deka Ohrid ti povljijaal za ova promena, neli? Te inspirirase , neli?
aj pa pozdraf i sve najubo i se gledame skoro , ak idas navaka...kate

Анонимен рече...

Samo da gi pozdravam argumentive i hrabrosta.

Анонимен рече...

APEL VLADI I PREDSEDNIKU REPUBLIKE SRBIJE

Apelujemo* na Vladu Srbije, Premijera Srbije i Predsednika Srbije da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija predlože Rezoluciju kojom bi se proglasilo suprotnim međunarodnom pravu svako jednostrano ili multilateralno priznanje Kosova kao nezavisnog ili polu-nezavisnog međunarodno-pravnog subjekta. Smatramo da bi svako jednostrano ili multilateralno priznanje Kosova bilo suprotno osnovnim normama i principima međunarodnog prava, a posebno ako bi ovo priznanje nastupilo mimo procesa koji su u toku u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. U cilju onemogućavanja da do priznanja Kosova dođe od strane nekih Država-članica Ujedinjenih nacija, predlažemo da tekst sledećeg Nacrta Rezolucije hitno bude upućen u proceduru u Ujedinjenim nacijama:

N A C R T R E Z O L U C I J A

Generalna skupština

Pozivajući se na član 2. Povelje Ujedinjenih nacija,

Pozivajući se na član 24. Povelje Ujedinjenih nacija,

Pozivajući se na član 25. Povelje Ujedinjenih nacija,

Potsećajući na Deklaraciju o principima međunarodnog prava koja se odnosi na prijateljske odnose i saradnju između država saglasno Povelji Ujedinjenih nacija, iz 1970. godine,


Uzimajući u obzir Rezoluciju Saveta bezbednosti 1244. iz1999. godine,


Traži od Država-članica Ujedinjenih nacija da unilateralno ili multilateralno ne priznaju nezavisnost Kosova dok se ne donese Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se utvrđuje konačni status Kosova.
* Tim istraživača Instituta za političke studije u Beogradu kojim koordinira dr Igor Janev, viši naučni saradnik Instituta (postavljeno na sajt 29.9.2007.)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week