Тиранија на мнозинството над малцинството

6/30/2007

Има ли поголем ужас од тоа кога процентите ќе станат главни аргументи во конфликтите околу човековите права?
„Треба да се почитуваат 99% од припадниците на верските заедници во оваа земја“, рече г.г.Стефан, поглавар на МПЦ. (
ЕУ: Кршењето на верските слободи е неприфатливо)
Дали би прифатиле вакви аргументи:
Треба да се почитуваат 99% од припадниците на женскиот пол.
Треба да се почитуваат 99% од припадниците на турската етничка заедница.
Треба да се почитуваат 99% од хетеросексуалците.
Треба да се почитуваат 99% од невработените.
Треба да се почитуваат 99% од .заљубените.
Треба да се почитуваат 99% од луѓето.
Ако 99% од луѓето се убедени дека останатиот еден процент не се луѓе, и не треба да постојат, дали и тогаш треба да се почитуваат 99% од луѓето?

3 коментари:

нена рече...

Има ли поголем ужас од тоа кога процентите ќе станат главни аргументи во конфликтите околу човековите права?

нема. затоа сме хјуман рајтс страшило со процентите од 20 (во уставот) и 25 (во пописот) за малцинствата во администрацијата (што, според нечии ставови, треба како метода да се прошири и во финансискиот сектор-значи банки и сличен приватен капитал ?!?!?). останатите проценти не ги ни знам напамет, али знам дека дословце се пратат (пример 2 посто срби итаканатаму).

"хјуман рајтс страшило" - I like it! :)

Анонимен рече...

Пронцентите се позитиф дискриминатион ма! :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week