Итар Пејо, Насрадин Оџа и Батко Ѓорѓија

6/28/2007

Kај го има тоа?
Куманово да има споменик на Батко Ѓорѓија, а Прилеп да нема споменик на Итар Пејо?
Ете, и
Прилеп ќе гради споменик на Итар Пејо, ама пак изгледа ја утнавме работата, оти веднаш се наметнува прашањето - Зошто не се гради споменик и на Насрадин Оџа, на неговиот „духовен близнак“?
И повторно Куманово, градот по-херој од Прилеп, ќе изгради поголем споменик на Насрадин Оџа.
И ете ти повод за старо-нов етнички конфликт: кој бил поголем шегобиец, Итар Пејо или Насрадин Оџа? Кому треба попрво да се изгради споменик?
Сосем логично, ќе се постави прашањето и за нов рамковен договор, оти стариот ич не помага во разрешувањето на новиот културен конфликт.
И МАНУ нема да остане рамнодушна, па ќе организира неколку научни конференции за размена на вицови и шегобијци.
И претседателот веднаш ќе ги собере своите интелектуалци кои мудро (колку за 100 евра), ќе ја потенцираат улогата на Итар Пејо и Насрадин Оџа во изградбата на македонскиот национален идентитет.

И премиерот нема да остане затечен, туку веднаш ќе го испрати министерот за надворешни работи на специјална мисија во Мариово.
Како резултат на сите овие политички напори ЕУ веднаш ќе не награди со членство без преговори.
А се почна со Батко Ѓорѓија – опеан во песната „не ја умреа од болест мори бабо, тук' је умреја од лудост“.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week