Дедал: „2.300 чекори рикверц?“

6/16/2007

Легендата за Дедал и Икар се заканува да стане главна политичка метафора за владеењето на Груевски.

Ете, сеуште е актуелно прашањето зошто откриената фигура на Плаошник била наречена „Дедал“. Тоа всушност Паско Кузман секојдневно му испраќа политички пораки на Груевски:

„Икар многу високо летал, сакал да стигне во иднината, но му се стопиле крилјата и паднал. Дедал, што гледал назад, кон минатото, успеал - се одржал и останал жив. Тоа е главната порака - објаснува Кузман.“ (Дедал е дело на мајстор од Лихнидос).

Дури и архео-идеологот Паско почна суптилно да ја критикува програмата за „новата ера на нашата Македонија“, „чиј почеток ќе обележи една нова, успешна иднина за сите нас“. Наместо „големи чекори напред“, и поглед кон иднината, во стил на искусен „Археолог-политиколог“, Паско предлага патување назад, и поглед кон минатото: „Ова е порака за сите, а особено за политичарите, кои неретко во своите изјави, свртени кон иднината, го забораваат минатото - вели Кузман, поклоник на тезата дека иднината ја осветлуваат светлините од минатото.“ (Митот на Крит, фигурата на Плаошник).

Прашањето е веќе поставено: Дали Груевски ќе биде Дедал или Икар во македонската политика?

Каков и да е одговорот – програмата „Преродба во 100 чекори (рикверц)“ е античко минато:

Сеуште -„Луѓето, без насмевки, изгубени полека одат... Македонија има кила...“

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week