„Лептокарија“ – Див Запад?

3/19/2009

Еве го описот на Канал 5 за случајот „Лептокарија“, кој своевремено ја објави снимката од мобилен телефон на полициското насилство:
„Тројца сообраќајни полицајци тепаа момче на паркингот кај скопскиот трговски центар Лептокарија. Со тупаници полицајците го удираа момчето и насилно го туркаа. Во помош на сообраќајците дотрчува уште еден нивни колега. Полицајците насилно го туркаат момчето долу на земја и го удираат со тупаници и клоци.“
Еве како МВР му го објаснил случајот „
Лептокарија“ на Хелсиншкиот комитет:
„...а кога граѓанинот се обидел да го напушти местото на настанот и не се одѕивал на предупредувањето на ПС, е тогаш ПС го фатил за раката и го спречил во намерата. Но, граѓанинот кој бил во пијана состојба изгубил рамнотежа и паднал на земја, поради што ПС го фатил за облеката и му помогнал да стане. Граѓанинот и понатаму бил немирен и го нарушувал јавниот ред и мир, по што била побарана интервенција од полициската станица “Карпош“, од каде дошле четири колеги ПС го врзале граѓанинот и го однеле во полициската станица.“ (месечен извештај за февруари)
„Хелсиншкиот“ ем не е зачуден, ем е зачуден од официјалното објаснување:
1) „Хелсиншкиот“ - „...не е зачуден од донесената одлуката дека полициските службеници согласно овластувањата презеле соодветни законски мерки и наводите за незаконито постапување се одбиени како неосновани. Ваквите одлуки веќе претставуваат пракса за штитење на полициските службеници од страна на свои колеги при Секторот.“
2) „Хелсиншкиот“ - „просто е зачуден и гласно се прашува како е можно полициските службеници да постапиле согласно соодветните законски норми и правила, а цела јавност беше шокирана со нивното постапување како да сме се уште во времето на “дивиот запад“.“

Ех, а кога тоа сме биле во времето на „дивиот запад“?
И баш токму денеска, МВР го чисти криминалот во своите редови.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week