Тетово: „argumentum ad Kalashnikov“

7/11/2006

„Шестката“ е посебна приказна.
Коалицијата ВМРО-ДПМНЕ си е „на свое“ во однос на 2002 год. (10922 во однос на 11490), и едно пратеничко место.
Коалицијата на СДСМ освојува 2 мандата помалку од 2002 (тогаш освои 4), и речиси 18.000 гласови помалку.
Иако ДПА освои само околу 4.5 илјади гласа повеќе од 2002 (кога освои 31545), тоа и обезбеди +2 пратенички места.
Најинтересно е дека коалицијата на ДУИ и ПДП заедно освои дури 30 илјади гласови помалку отколку во 2002 (кога си беа башка), а бројот на пратенички места им остана ист колку и во 2002 година - 11!
Е, тоа ти е „победничка“ математика!
Малку ќе примениш argumentum ad Kalashnikov, за да ги заплашиш избирачите, и да излезат 42 илјади помалку, и си добиваш ист број пратенички места како и на минатите избори, со тоа што на „македонскиот“ блок му ќаруваш две пратенички места поради раситнетоста.
На пример, ако „македонскиот“ блок излезеше заедно во коалиција, наместо 3, најверојатно ќе ќареше уште две пратенички места со гласови приближно колку што освои ДПА.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week