Струмица: и ВМРО-ДПМНЕ сит, и СДСМ-овците на број!

7/11/2006

Накусо за Струмица: ВМРО-ДПМНЕ +2, СДСМ -4, „поситните“ во була.
Повторно, со освоени помалку гласови (79281), во споредба со изборите од 2002 (80824), коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освојува 2 пратенички места повеќе отколку на претходните избори.
Со освоени 48,5 илјади помалку гласови, коалицијата на СДСМ освојува само 4 места помалку.
Според ваквата математика испаѓа дека едно изгубено пратеничко место на СДСМ вреди повеќе од 12,000 изгубени гласа, а две добиени пратенички места за ВМРО-ДПМНЕ вредат 1543 изгубени гласови!
Ова е уште еден показател за неплаузибилноста на
анализата на Боцевски дека малиот одѕив најмногу ги погодил „стожерните“ партии.
Имено, имајќи предвид дека разликата во бројот на излезени избирачи во оваа единица не е толку голема (над 8.000 помалку во споредба со 2002), неминовно следи заклучокот дека ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ овде многу ќариле поради распрснатите гласови кај ситните партии (и кај Панчо Минов).

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week