Катастрофа на СДСМ во Кисела Вода

7/11/2006

На последниве избори, во првата изборна единица, коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освои 2,5 пати помалку гласови (39680) отколку коалицијата на СДСМ во 2002 (99660). Сепак, на овие избори, губитничката СДСМ освои помалку гласови (29125) отколку губитничката ВМРО-ДПМНЕ во 2002.
Освоените гласови на коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ не се разликувааат многу од претходните избори (38274).
Груб заклучок: Гласачите на ВМРО-ДПМНЕ пак си гласале за ВМРО-ДПМНЕ, најголем дел од над 70.000 гласачи на СДСМ од 2002 (над 58.000) не излегле на избори, а помал процент гласале за други партии (колку што приближно освои НСДП).
Ако претпоставиме дека ВМРО-ДПМНЕ си има стабилно гласачко тело, освојувањето на 3 пратенички места повеќе се должи главно на слабиот одзив на гласачите кои претходно гласале за СДСМ. Парадоксално е дека СДСМ на овие избори освои едно пратеничко место повеќе (5) отколку ВМРО-ДПМНЕ во 2002 г. (4), иако имаше повеќе од 9.000 гласови помалку од ВМРО-ДПМНЕ во 2002 г.
Значи, според тоа колку малку гласови доби, СДСМ и не помина толку лошо.

1 коментари:

Анонимен рече...

This is very interesting site... » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week