Изборна кражба?

7/15/2006

Што да се каже по поништувањето на гласањето во неколку избирачки места? Прво, нешто е ептен труло во „пара-државата“ Зајас:
На гласачкото место 0816, коалицијата ДУИ-ПДП освоила 925 од 926 важечки ливчиња, при излезени 78,76 % од избирачите.
На гласачкото место 0828, коалицијата ДУИ-ПДП освоила 878
од 878 важечки ливчиња, при излезени 74,26 % од избирачите.
На гласачкото место 0829, коалицијата ДУИ-ПДП освоила 256 од 260 важечки ливчиња, при излезени 46,83 % од избирачите.
Е како тоа одѕивот од место до место да се разликува дури 32% и речиси сите гласови да ги освојува само еден кандидат?
Нешто смрди и во Тетово: На гласачкото место1985, излегле дури 91,46 % од избирачите, на гласачкото место1986, излегле 46,71 % од избирачите, а на гласачкото место1987 излегле 76,14 % од избирачите.
Најмногу „базди“ во општина Желино каде што на изборното место 2090 гласале 28,37 % од избирачите, на изборното место 2091 - 27,54 %, на изборното место 2092 - 37,53 %, на изборното место 2098 - 32,39 %, а на изборното место 2099 дури 98,66 %, на 2100 - 90,38 %, на 2101 - 85,42 %, а на 2102 само 18,27% од 717 избирачи!!!
Во изборното место 2099, од вкупно запишани 448 гласачи гласале дури 442! „Па, људи моји, је ли то могуќе?“

Што е најинтересно, на ова „гинисовско“ изборно место во Желино гласањето не е поништено. А ниту на другите изборни места со симптоматичен одѕив.
Затоа ли се попишмани Хелсиншкиот комитет, оградувајќи се од првобитното позитивно мислење, со оценката дека „... прекршувањата на бирачкото право од големи размери направени во гласачките места со доминатно албанско население директно се одразија на бројот на местата кои во парламентот ги добија конкретни партии...“?
Практично, со вештачкиот одѕив од над 90%, гласовите од некои избирачки места во Зајас и Желино испаднаа три пати појаки од гласовите од други избирачки места со одзив под 30%.

Дали некој ќе отвори истрага за оваа изборна кражба од неколку пратенички места или, како и обично, виновниците ќе си седат во парламентот неказнети?

1 коментари:

Анонимен рече...

This is very interesting site... film editing classes

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week