Демократска (не)свест

7/03/2006

Еве што утврдува еден бивш политичар (министер за надворешни работи), и сегашен универзитетски професор:
"Во Македонија нема вистинска противтежа на узурпацијата на слободите на граѓаните од страна на политичарите. Во развиените демократии улога на таква противтежа имаат универзитетите, печатот, професионалната државна администрација, независното судство... Збирот на сите тие влијание ја произведува демократската свест. За жал, секоја од спомнатите институции во македонското општество е сериозно дефектна, а таков е и збирот на нивните влијанија врз македонската демократија." (
За доблесните луѓе и за никаквеците)
Зарем цели 15 години ни беа потребни за да согледаме дека имаме неефикасен институционален систем за заштита на човековите права и фалична „јавна сфера“?
Уште колку години ќе ни бидат потребни за да преминеме на втората лекција по демократска култура?

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week