За насилството врз децата

7/04/2006

Првата детска амбасада во светот - Меѓаши и Хелсиншкиот комитет за човекови права на Република Македонија дури сега реагираа по повод прилогот Сексуално насилство врз три сопствени ќерки објавен на А1 Телевизија во саботата на 24.06.2006 од новинарката Маре Стоилова: „...децата треба да се охрабруваат да проговорат за насилството и да го препознаваат, но тоа мора да биде професионално сторено од страна на новинарите со сите предвидени заштитни и технички средства со кои се гарантира приватноста и заштита на идентитетот и интегритетот на детето.“
За случајов, реакцијата на блогерите беше многу побрза: „...Маре Стоилова правејќи ја тажната сторија за семејната драма на семејството од Виница грубо го прекрши новинарскиот кодекс вклучувајќи и неколку законски норми поврзани со правата на децата. Имено, Маре Стоилова во прилогот вметна изјави на две од сестрите - малолетнички сведоци на настанот без да го заштити нивниот идентитет и да обезбеди нивна дискреција.“ (
За непрофесионализмот на Маре Стоилова).

2 коментари:

Анонимен рече...

А рекламата на Бучко „синови мои, дедо ми ми раскажа“ со двете негови малолетни деца како ги користи за политички маркетинг?

Shepard рече...

рекламата на бучко е семеен автогол, претполагам.. :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week