Невидливоста на жените

7/03/2006

Во постот Ги боли ДИК за жените го поставив прашањето дали досега ДИК има преземено некакви мерки за превенција на изборни нерегуларности, односно, „за подигање на свеста кај жените во оние изборни единици каде што имало најмногу „групно“ и „семејно“ гласање?“
Очигледно ДИК нема капацитет да сфати дека „жртви на најтешките повреди на гласачкотo право беа пред се жените во некои средини“ (
Во прилог на напорите за одржување слободни и демократски избори).
На едукативните материјали на
ДИК, објавени во денешен „Дневник“, се појавуваат 12 фигури на маж, а ниту една жена. Во ниту еден од трите видео-клипа на ДИК не се појавува жена.
Како да очекуваме поголема видливост на жените на овие избори кога дури и за ДИК тие се невидливи?
Можеме ли воопшто да зборуваме за фер и слободни избори со вакво не-претставување на жените од страна на ДИК во едукативната кампања?

2 коментари:

васко рече...

Можеби посоодветно прашање е кој им даде право на жените да гласаат.. тоа е најголемата глупост која некогаш човештвото ја направило, заедно со формирањето на обединетите нации и други хипи оранизации..

Анонимен рече...

Стварно не ми е јасно зошто толку мажи се исфрустрирани од жените :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week