Политолозите бараат извинување

7/13/2006

Институтот за демократија бара извинување од ВМРО-НП и СДСМ:
„Раководството на Институтот за демократија вчера соопшти дека нивните предизборни прогнози биле точни, особено кај големите партии и кај неопределените гласачи, додека во прогнозите за помалите партии отстапувања има во рамките на статистичките грешки. Според споредбената анализа што беше презентирана, Институтот прогнозирал СДСМ да освои 12,8 проценти од гласовите, а официјалните резултати од ДИК покажале дека за оваа партија гласале 12,5 проценти. Прогнозите на Институтот за ВМРО-ДПМНЕ биле поддршка од 17,3 проценти од гласачите, односно за 0,1 процент помалку од нивниот официјален резултат на изборите според ДИК, од 17,4 проценти.“
Секоја чест за прогнозите на политолозите од Институтот.
Ме интересира дали пред овие избори некоја научна институција, или некоја партија, правеше истражувања со специфични фокус групи, за квалитативно да го измери расположението на гласачите?
Ако имате таква информација, кажувајте.

7 коментари:

Shepard рече...

мене никогаш никој за ништо не ме анкетирал :)

ама познавајќи ги момциве, би се кладел дека си работат цакум-пакум, методолошки и без забушавање..

Јован рече...

И јас потврдувам дека се сосема ок. Добро додуша Џоле последниве години е Трифун'с дарлинг, но сепак се многу по ок отколку некои други групации.

Shepard рече...

џоле моментално нема никакви ингеренции во институтот.. освен што фигурира како негов основач и _почесен_ претседател..

kotle рече...

Жарко - мала исправка - од Борис Кондарко а не од СДСМ.

kotle рече...

Патем - фокус групите се многу интересен начин на мерење рејтинг, само незнам колку се користат во МК.

„мала исправка - од Борис Кондарко а не од СДСМ.“ :)
Беше спомнат и Ќуркчиев, ако не се лажам.
Демек тие настапуваа од свое лично име, а не од име на СДСМ?

Анонимен рече...

Very nice site!
http://motorola-battery-1508.blogspot.com/ Battery powered nail gun kodak li-ion rapid battery charger k5000 Treo 650 battery charger virus scan 7 0 Metered car battery trickle charger Attractions for road trip cheap web hosting All in one copier scanner fax Powershot s60 digital camera review laser and radar detectors

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week