Црнила

7/02/2006

Зошто во Македонија умира поезијата?
Погледнете само кои се „основни феномени на нашето постоење“:
Корупцијата, сиромаштијата, невработеноста, необразованоста, неправдата, етноцентризмот, стравот, омразата, насилството, нетолеранцијата.
Може ли еден несреќен човек да биде поет?

4 коментари:

Etna рече...

букарски неуморно го брани спротивното: во состојба на среќа не е возможно да се...кхм... креира: ))
помеѓу поетите ги имало секакви и среќни и несреќни и незадоволни и задоволени... i can go on 4ever.. „toa„ бара сосема поинаков квалитет... каков? прашајте ги теоретичарите... од бадаре*в*ски слушнав once upon a time: а теоретичарите се неталентирани поети... хенс...:)dobro mi ide inglish u 4>09... eh...

„несреќник сам од малена...“?
дрн-дрн, дрн-дрн... :)
Со празен или со полн стомак?
Пред или после секс?
Во зори или на залез?
„Даун“ или „хај“?
Праи што сакаш - таа доаѓа неочекувано...

32flavours рече...

Етна, а што е со тие што се добри како и да ги вртиш?

Има што во поезија изградиле цели теориски системи како Е. Паунд, Данте, Гилгамеш.

Или, има теоретичари што пишуваат чиста поезија, како Ниче, Делез, Кришнамурти, Плотин и што ја знам кој се не. Ако им ги вадиш реченица по реченица и ги ставиш во соодветна маргина, испаѓа песна. Не сегде, ал голем дел од тоа што изнапишале. Ич да не збориме за грците.

Мож се се тоа само варијации у медиум?

Јес да не можеш никогаш да бидеш толку лош поет, ко теоретичар.

Ал можда е до дужината? Поезијата може да испадне конечното место кај што е стварно битно да има краток и да свршава што побрзо :-)

Не знам, ставам мислење само,онака општо :-)

Etna рече...

ah zar ne beše očigledna ironijata!! očigledno - ne! moja greška!

normalno deka gi ima i takvi... poet i teoretičar: toa e kako dobar gotvač da se reši da napiše kuvar, kako svedoštvo od svoite iskustva...

dali može vo obratna nasoka da otide: prvo receptite da se čitaat i učat a potoa da se gotvi, toa ne znam kako ide...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week