Битола: „големи“ и „мали“

7/11/2006

Резултатите од оваа изборна единица најубаво отсликуваат како големите риби ги јадат помалите.
И во Битола коалицијата на ВМРО-ДПМНЕ освојува едно пратеничко место повеќе отколку на изборите во 2002, иако за неа гласале околу 2.500 гласачи помалку. Коалицијата на СДСМ освојува 4 места помалку од 2002, иако имаше над 41 илјада гласови во минус.
Колку за споредба: коалицијата на СДСМ освојува 6 пратенички места со 37212 гласови, а помалите партии освоија исто така 6 пратенички места, иако добија околу 12.000 гласови повеќе од коалицијата на СДСМ!
Значи, пак „големите“ ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ, со помош на формулата на DE HONDT, им ќарија неколку пратенички места на „малите“.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week