Голем пораз, мала победа?

7/16/2006

Еве дел од анализата на Жидас Даскаловски во текстот Голем пораз за СДСМ - мала победа за ВМРО-ДПМНЕ:
„Иако ВМРО-ДПМНЕ освои 32 отсто од околу 978.000 граѓани што гласаа (од 1.741.449 во избирачкиот список) излезеноста на овие избори беше релативно мала, 56 отсто. Всушност ВМРО-ДПМНЕ освои само 17 отсто од регистрираните гласачи. Треба да се земе предвид дека токму разочараноста на македонските граѓани со владеењето на бившата влада резултира со изборна победа на ВМРО-ДПМНЕ и дека стравот СДСМ да не остане на власт ги натера многумина да гласаат за коалицијата предводена од ВМРО-ДПМНЕ, иако во други услови тие не би гласале за нив. Прашање е дали тие би биле мотивирани така да гласаат на наредните избори. Ваквото „казнување на лошата власт“ се случува на секои избори, но, веројатно е дека бројот на тие што излегуваат да гласаат само зошто се гневни на власта на ВМРО-ДПМНЕ или на СДСМ се намали. На изборите во 2002 година, ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ заедно освоија 800.000 гласа, додека во 2006-та бројката е 520.000.“
И оваа анализа оди во прилог на мојата теза дека е забележлив тренд за надминување на
лажната дилема „или СДСМ или ВМРО-ДПМНЕ“. За жал, овој тренд немаше толку позитивен учинок на овие избори, поради отсуството на крупна „центарска“ коалиција која сигурно ќе направеше тектонско поместување во македонската политичка сцена. (видете ги коментарите на постот на Боцевски).

3 коментари:

Ivica Bocevski рече...

Жаре, бе, аман ...

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! » »

Анонимен рече...

Looking for information and found it at this great site... » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week