Македонија: „библиска, но и мултикултурна“ држава?

5/10/2007

Со Одбележувањето пред споменикот на Ченто по повод Денот на победата над фашизмот ..., Владата упати јасна порака дека и во македонски контекст, антифашизмот не треба да се поистоветува со „комунизмот“. Поздрави и честитки за потегот.

Сепак, она што ме засмеа, загрижи и замисли се неколку симптоматични фрази од говорот на Никола Груевски:

1) „Македонија која што е библиска, но и мултикултурна и мултиконфесионална држава...“

- „библиска, но и мултикултурна“? Комбинација на соништата. Што е следниот чекор? Теолозите на часовите по веронаука ќе предавааат и мултикултурализам?

2) „Целосната имплементација на правичната застапеност на етничките заедници во државната и јавна администрација...“

Каква бе „правична застапеност на етничките заедници“?

Уставот вели „соодветна и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници“ и „соодветна и правична застапеност на припадниците на заедниците“, а не „правична застапеност на етничките заедници“!

3) „Употребата на јазиците на немнозинските заедници...“

После амандманите од 2001, никаде во уставот не се врзува јазикот за заедницата!

Кога станува збор за друг јазик освен македонскиот, се говори за „јазик што го зборуваат најмалку 20% од граѓаните“, „јазикот и писмото што го користат најмалку 20% од граѓаните“, „јазиците и писмата на кои зборуваат помалку од 20% од граѓаните“.

Ова се основни работи кои треба да ги знае секој ученик од основно училиште, а да не зборуваме за политичар и премиер.

4) „Почитување на правата на сите етнички заедници...“

Во нашиот устав станува збор за индивидулни, а не за колективни права!

Припадниците на заедниците имаат право...“, а не „етнички заедници“!

Вакви гафови во однос на основни одредби од Уставот не би требало да му се случуваат на Претседателот на Владата, особено поради тоа што истиот дава заклетва дека ќе работи согласно Уставот.

Може треба да воведеме услов, откако ќе бидат избрани, вршителите на јавни функции да мора да положат и испит по Уставно право. Ако возачите мора да полагаат возачки испит и прва помош, зошто и функционерите да не полагаат стручен испит?

„Возењето“ на државата да не е случајно помалку опасно од возењето автомобил?

1 коментари:

Ах, ќе заборавев.
Честитки до премиерот за стапувањето во брак.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week