Тоталитарен менталитет

6/02/2006

Дали нашите судии судат според Уставот и законите?
Или пак судат самоволно, по сопствен ќеф?
Еве што известува
Време за сослушувањето на еден од клучните сведоци во случајот „Југ“:
„Тој на судењето беше опоменат за недолично однесување бидејќи на Судот му се доближи џвакајќи мастика, по што му беше наредено да најде канта за отпадоци и да ја фрли мастиката.“
Дали некаде во Уставот и нашите закони пишува дека е забрането џвакање мастика? Меѓутоа, во Уставот убаво си пишува дека „Во Република Македонија слободно е се што со Уставот и закон не е забрането“.
Ако ниту во законите нема таква забранувачка одредба, ако ниту во судницата нема закачено „куќен ред“ во кој експлицитно се забранува џвакање мастика од страна на сите присутни, тогаш станува збор за самоволно ограничување на слободата од страна на судијата.
Што има недолично во џвакањето мастики?
Гордо си џвакам мастики секојдневно, во различни ситуации.
Од каде Судот има надлежност да и се заканува на мојата лична слобода со тоа што ќе изрекува самоволни и сосем бесмислени забрани, спротивни на Уставот и законите?
Џвакањето мастики насекаде е израз на мојата лична слобода.
Забраната за џвакање мастики е израз на тоталитарен менталитет.

6 коментари:

Анонимен рече...

абе жар, недај боже да си имаш долга коса и да се појавиш пред суд така неуреден, или можеби небричен или поднкикната, па на суво да мора пред судијата да се бричиш...тоа би било супер, пред влез во судница да има жилетче и водичка да се подуредат луѓето по аршин на судијата-стилист

Shepard рече...

а бркање од предавања и кратење оценки ради мастика или куси панталони или што и да е? и сето тоа во согласност со „етичкиот кодекс“, во кој покрај другото, НЕ е наведено „забрането џвакање мастики“ или „забрането носење кратки панталоно“..

но, пишува на пример „забрането присилно продавање учебници“ и сл..

Анонимен рече...

Па забрането влегување во универзитетска библиотека по бермуди
(чуварот: - да беше женско, може:))...

Анонимен рече...

Проблемот лежи во тоа што никој не знае дека треба да си го прочита уставот, и тогаш ќе знае дека може во своја одбрана да каже: "Дали некаде во Уставот и нашите закони пишува дека е забрането џвакање мастика? Меѓутоа, во Уставот убаво си пишува дека „Во Република Македонија слободно е се што со Уставот и закон не е забрането“."

Анонимен рече...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Danger adult ritalin cheap ps2 video capture cards telephone headset symptoms of withdrawal from vicodin Dangers of vicodin on vicodin alcohol consignment designer handbag louis vuitton Blackberry thumb photo spyware Land rover defender double cab pick ups wheel m&s systems cleaner oreck rating vacuum

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it Large penis in art show Predict keno numbers Construction loans owner builder Email marketing firm search engine submission Anime girl dress up game Where can i buy viagra online Ge smarthome surveillance When did nelson mandela and winnie divorce Canon rebel sepia digital camera computer based video surveillance Download crack cybersitter Meta car alarm

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week