Феминистките и порнографијата

6/22/2006

Само два цитата се доволни за да ги отсликаат феминистичките разидувања:
1) „Порнографијата е суштинска тема бидејќи порнографијата вели дека жените сакаат да бидат повредувани, присилувани, злоупотребувани; порнографијата вели дека жените сакаат да бидат силувани, тепани, киднапирани (...) понижувани, засрамувани (...); порнографијата вели дека жените велат Не ама мислат Да - Да на насилството, Да на болката.“
„Порнографијата вели дека жените се нешта; порнографијата вели дека да се биде користена како нешто е исполнување на еротската природа на жените; порнографијата вели дека жените се нешта што се користат од мажите.“
„Порнографијата вели дека жените се курви, пички; порнографијата вели дека порнограферите ги дефинираат жените; порнографијата вели дека жените се она што мажите сакаат жените да бидат.“
„Порнографијата е индустрија што купува и продава жени.“
(Андреа Дворкин, „Зошто порнографијата им значи на феминистките“)
2) „Кога ќе ги погледнам сите мои претходни изведби не гледам дека сум придонела за каква и да е негативна слика или приказ на жените; а „фидбекот“ што го добивам од мажите и од жените од сите возрасти го поддржува моето тврдење. Добивам големо задоволство од мојата работа - за мене тоа е работа што самата сум ја одбрала. Како феминистки, мораме сите да се бориме да го промениме нашето општество така што жените кои не сакаат да работат родово-стереотипни работи да можат да бидат слободни да работат, чесно да ги издржуваат нивните семејства, и да го исполнуваат нивниот потенцијал во било која работа што ќе ја изберат.“
(
Нина Хартли, „Исповеди на една феминистичка порно ѕвезда“)

5 коментари:

Анонимен рече...

глуп ми е денот без порно. :) индустрија? па јебеш што не е индустрија? лично го поздравувам потегот за феминистички награди за најдобро порно.

Unknown рече...

потегот е светски :)
Не е порното како порно проблем, туку тоа што е доминантен еден начин на претставување.

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it »

Анонимен рече...

best regards, nice info Cash advance payadvance payday loan florida payday British association of aesthetic plastic surgeons casmiere coats men Malpractice ft. lauderdale b complex vitamins Pictures of beoncey knowles in a bikini search engine positioning services replacement for klonopin in anxiety Crumpler karachi camera backpack http://www.gaydating5.info/womanblowjob.html Nc+individual+health+insurance+policies 1997 infiniti j 30 parts Driveways laws in south carolina

Анонимен рече...

Keep up the good work »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week