Homo Ludens (1)

6/27/2006

Треба да дојде светското фудбалско првенство за да сфатиме дека играта е еден од основните феномени на човековото постоење.
Бездруго, човекот е и
Homo Ludens - човек како „играч“.
Во чест на играта, а како протест на медиумската доминација на фудбалот, започнувам со нов серијал на постови за моите омилени игри.
Првиот пост го посветувам на најкомплексната и најсофистицирана игра со карти -
Бриџот, која претставува надоградување на вистот, и која нема никаква врска со играта која кај нас се нарекува „бриџ“, а која е всушност варијанта на реми.
Бриџ клубот Скопје не потсетува на Сомерсет Мом кој бриџот го нарекол "најсериозна забава на светот" и "љубовница за цел живот" што ќе ни остане единствена радост и утеха, откако со стареењето ќе престанат да не интересираат спротивниот пол, пијалокот и добрата храна. Не му верувајте, бриџерите никогаш не престануваат да се интересираат секс, пиење и добра храна.
Денес Бриџот се игра главно како турнирска игра, за која што мора да имате добар партнер, и развиен систем на лицитација/комуникација и одигрување.
Правилата за бриџ можете да ги научите ако преземете неколку текстови за почетници од
тука. Ако потрошите едно лето за учење на основните правила на играта и за посебниот јазик за лицитирање и комуницирање, ќе си обезбедите неверојатна интелектуална забава во остатокот од вашиот живот.
За разлика од шахистите, бриџерите немаат страв од компјутери. Дури и „титанот на компјутерската револуција“,
бриџ-зависникот Бил Гејтс потврди дека машините сеуште не можат да ги победат луѓето во оваа стратегиска игра.

5 коментари:

нена рече...

-"љубовница за цел живот" што ќе ни остане единствена радост и утеха, откако со стареењето ќе престанат да не интересираат спротивниот пол, пијалокот и добрата храна-

Зошто само спротивниот пол? Хомосексуалците да не не играат бриџ? Кои тоа нас? Вас мажите?

:)

Апсолутно си во право.
Цитатот што го избрале во клубот е хетеросексистички.
Дотолку повеќе што бриџот во одредени кругови се смета за „женска“ игра.
Демек, додека неинтелигентните мажи одат на неделна партија „покер“, интелигентните жени одат на партија бриџ.

нена рече...

ја играм и покер и бриџ. у кои спаѓам?

:)

а уствари канаста нај поштуем. :)

Навистина играш "contract bridge"?
Или хипотетички прашуваш?
Досега не сум сретнал некој/а бриџер/ка да се фали како добро игра покер :)
Но, ништо не е невозможно...

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP t shirt for 60 year old Kroll ontrack data recovery Purchase ambien online cheap tramadol Beverly feldman footwear on hair remover Gas electric refrigerator Allergic shellfish barium Allegra beck thinspiration paintball grenades free shipping what is zyban prescribed for Minidisc data recovery nasonex patanol Defender florida land rover sale http://www.phentermine-online-9.info/for-number-patanol-phone.html

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week