Homo Ludens (2)

6/28/2006

Скрабл (SCRABBLE) е игра со букви со кои треба да создавате зборови кои се редат на специјална табла (слично на принципот на крстозбор). Може да играат од 2-4 лица, и кој освои најмногу поени е победник.
Со играта ме заразија некои пријатели пред 5-6 години до таа мерка што направив македонска верзија. Слично како што иноваторот на играта ја пресметувал честотата на буквите во англискиот јазик, така и јас, со помош на компјутер, ја одредив вредноста на македонските букви, и ги налепив на романска верзија на магнетен Скрабл.
Оттогаш, веќе неколку години, си играме
Скрабл на македонски заедно со пријателите и децата. Неостварена желба ми е да формираме Скрабл-клуб каде што секојдневно ќе може да се игра оваа фантастична игра која има неверојатен потенцијал да го збогати вашиот речник и нашиот закоравен јазик.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week