Стамен е стамен!

6/26/2006

Ретко можат денес да се сретнат луѓе на чии што дела можеш да им се радуваш и восхитуваш.
Ја имам таа чест да ви ги претставам методите на борба на еден од најголемите борци за правна држава и човекови права, г-нот Стамен Филипов, човек кој има поднесено и добиено најмногу иницијативи за укинување/поништување на закони пред Уставниот суд на Република Македонија.
Во своето денешно писмо
Кој го штити Уставот?, објавено во „Дневник“, Стамен Филипов аргументирано го критикува Уставниот суд заради отфрлањето на неговата иницијатива за оценување на уставноста и законитоста на едно Упатство.
Во една книга објавена од Министерството за правда, Стамен Филипов пронашол стручно излагање на лице од МВР во кое се споменува контроверзното Упатство, со кое се пропишува „да се врши тајна контрола на телефон и други средства за комуникација, тајно фото, видео и аудиоснимање; таен претрес; тајна контрола на писма и други пратки и соработка со лица.“
МВР тврди дека „во текот на 2000 година во Министерството за внатрешни работи не било донесено такво упатство и со таков назив“, а Уставниот суд му верува на МВР.
Мислам дека во случајов итно би требало да се вклучи Народниот правобранител, кој има овластување да повика било кое лице од МВР и да изврши увид во МВР за да утврди дали е издадено такво или слично Упатство.

Пронајденото Упатство би било клучен доказ за тврдењето дека човековото право на приватност систематски се прекршувало и се прекршува од страна на МВР.

4 коментари:

нена рече...

Стамен Филипов е лик невиден! Макар да пре би рекла дека е борец за правна држава во смисла на почитување на законите, пред се.

Знам дека во МО правниците имаа уплав од него, затоа што мислам дека на нив и на МВР им е нај
с`снат. А она што најмногу ме иритираше беше дека го перцепираа како пензионер кој нема што да прави во животот па само пишува безвредни претставки, залуден од промашајот дека не станал повелик правник од оние на кои им се обраќа.

Мразам кога правничкиот сенс,и уште повеќе сенсот за правда,се поистоветуваат со кожните фотелји на хиерархијата.Каква деградација на една благородна професија!

Анонимен рече...

Abe mnogu interesno e sto web adresata na ustaven e www.usud.gov.mk .... nezavisen i nepristrasen sud a? abe daaj ti se molam!

Стамен е легенда!
Да беше нашиот правен систем функционален, Стамен досега ќе беше претседател на Уставен суд.
А вака може само лекции да им држи на законодавците и судиите по уставност и законитост и да покажува колку немаат појма.

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! academy management learning education t mobile cell phone plans for family http://www.buy-acyclovir-8.info/Venta-airwasher_air_purifier_humidifier.html Healthy skin care is allegra safe Butalbital buy buy fioricet us what is fioricet http://www.car-insurance-price-4.info/andoverdentalinsurance.html Effexor generic xr

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week