За непоправливите оптимисти

6/12/2006

Интересно совпаѓање. И Ѕвездан Георгиевски ја користи метафората за „оптимистот во лепешки“ од „политичкиот“ виц што го раскажав во еден од коментарите на постот „Ситни лаги за „крупни резултати“:
„За жал, живеејќи и копајќи во лепешкиве сите овие години, и покрај оптимизмот, морав да сфатам дека во Македонија не виреат толку многу понија, ами повеќе успеваат говеда. Имено, копаш, копаш по лепешките и - опа - ете еден вол. Копаш уште, па пак уште еден вол. Копаш уште, и уште еден вол. Сега ми е јасно зошто сме сточарска земја.“ (
Приказна за лепешките)
Ѕвездан Георгиевски дава мошне луциден и „волунтаристички“ профил на политичар што дошол на врвот во македонската транзиција:
„Велат дека ако го фрлиш човека во вода, ќе му пораснат жабри. Нема никакви причини да не веруваме дека ако човека го оставиш во лепешки, дека нема да стане вол. Овие 15 македонски транзициски години апсолутно го докажуваат тоа.“
И кај Ѕвездан Георгиевски е забележливо културно-политичкото влијание на каубојските филмови. За мене е спорно само тоа дали тука станува збор за лепешки од волови или поскоро за брбушки од овци?
Или, пак, за „непоправливите оптимисти“ тоа е сосем небитно прашање?

5 коментари:

oksimoron рече...

Ѕвездан Георгиевски има извонредни колумни. Пред неколку месеци ми остави впечаток со една колумна за времето. Нешто како .... ме боли раменото, ми велат од времето е. Да, од времето - 15 години залудно изгубено време. Не раменото, ма душата боли... (парафразирам, де ).
Инаку, за вечната тема песимисти и оптимисти иам пишувано и ја у контекст на информациите и достапноста до нив. тука
За темава... прашањето дали станува збор за лепешки од волови, овци, магариња (си имаме ние многу стока, значи следствено на тоа и многу лепешки) е сосем ирелевантно коа ние упорно трагаме низ истите, се препелкаме во нив и дури - се заигруваме, па забораваме шо всушност сме барале! ;)

"Велат – „Песимистот е само добро информиран оптимист“. Лажат. Народот никогаш немал пристап до информациите." :)
"Не е песимистот добро информиран оптимист, туку некому се стемнило за на друг да му осамне." :) :)

Анонимен рече...

Excellent, love it! » »

Анонимен рече...

Best regards from NY! oxycontin addiction umaxppc

Анонимен рече...

Best regards from NY! film editing classes

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week