Некои чудни „човекови права“

6/25/2006

Кај нас има неверојатно чудни интерпретации на концептот на „човекови права“. Еве што укажува Кочо Андоновски:
„За албанскиот блок ние, нехетеросексуалците, едноставно не постоиме, без разлика дали нивната „политичка ориентација“ е „лева“ или „десна“ и без разлика што нивните платформи и програми се базираат на промоција на принципот на човекови права. Тие очигледно си имаат своја дефиниција за човековите права. Очигледно, според нивната дефиниција, не може секој човек да има права.“ (во текстот „Државата за едни мајка, за други маќеа“ - Неделно време)
Кога може нашата држава да промовира „човекови права“ само за граѓаните, зошто и етничките партии да не си промовираат „човекови права“ само за Македонците, Албанците, Турците итн., зошто и хетеросексуалците да не си промовираат „човекови права“ само за хетеросексуалците?
Ептен сме тапа за човекови права. Да
потсетам, МВР сеуште се повикува на „Универзитетска декларација за правата на човекот, донесена на 10.12.1948 година“.

4 коментари:

Анонимен рече...

хе хе, мислам дека им е боља онаа: Конвенција за приватна продажба на лица без државјанство...па нели бе водат борба против трговија со луѓе? она приватната ме буни, но МВР си има свои правила на игра и свои конвенции кои ги почитува.

Unknown рече...

Изгледа знаат у МВР дека бизнисот лежи у „приватна продажба на лица без државјанство“ :)

Анонимен рече...

Best regards from NY! film editing schools

Анонимен рече...

Where did you find it? Interesting read Abdominal liposuction chicago what is ativan Lance cancer jeep air suspension Lipitor rhabdomyolosis Che-chent chairs

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week