Светска брука!

6/18/2006

Мултинационалните сили (MNF) во Ирак (вклучително и нашите) се обвинети за голем број сериозни кршења на меѓународното право од страна на повеќе меѓународни невладини организации:
1. Приведувања и затвори: MNF и ирачката влада држат околу 30,000 ирачки затвореници по долги временски интервали без било какво обвинение или судење.
2. Злоупотреба и тортура врз затворениците: Мултинационалните сили ги подложуваат затворениците на суров, нечовечки и понижувачки третман, којшто е идентификуван од страна на активистите за човекови права како злоупотреба и тортура.
3. Употреба на нелегално, недискриминирачко и изразито штетно оружје: MNF користат недискриминирачко и изразито штетно оружје кое е забрането со меѓународни конвенции или за кое постои широко распространето мислење дека е нехумано.
4. Напади врз густо населени населби и користење тактика на опсада: MNF постојано напаѓаа густо населени цивилни населби со бомби и тешко вооружување. Ваквиот вид на дејствување, кое се одвива и ден денес, резултираше со голем број цивилни жртви и масовно уништување на физичката инфраструктура, создавајќи голем број бегалци (200,000 бегалци само во Фалуџа).
5. Неправилности во трошењето средства и недостиг на надзор над работата на Развојниот фонд за Ирак.
6. Неуспех да се заштити културното наследство: Коалицијата не успеа да го заштити бесценетото културно наследство на Ирак.
7. Неказнивост: Советот за безбедност на ОН ја афирмираше важноста на владеењето на правото и ставањето крај на неказнивоста. Меѓутоа, MNF побараа широка неказнивост за нивните сили, за вработените во приватните агенции за обезбедување, за странските воени и цивилни претприемачи, па дури и за нафтените компании кои работат со Ирак.
Организациите потписници на ова писмо бараат од Советот на Безбедност „повторно да го разгледа, да го измени, или да го прекине“ мандатот на MNF.
А кутриот наш „зелен“ министер за одбрана („и последњи дани“?) сеуште не убедува дека нашите војници се испратени во „мировна мисија“.

5 коментари:

oksimoron рече...

"Светска брука!"

Па, и ние еднаш да бидеме дел од нешто СВЕТСКО, мајката!
Рамо до рамо со првенците у генерацијата на глупоста...
На нашиве војници таму изглеа не им важи домашното „воспитување“ од 2001 година за човековите права. И глинените гулаби у јатото на НАТО стануваат јастреби ;)

„Па, и ние еднаш да бидеме дел од нешто СВЕТСКО, мајката!“
Нашата репрезентација сигурно би влегла во финалето на светското првенство во политички глупости.
Со Бучковски како „бранител“, разбира се!

Drzhavnik рече...

Америка убаво им прави, резервите на нафта му припаѓаат на западниот свет не на некои ирачки голтари.

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! fiat at chelmsford Restore data w2k fat http://www.catch-all-custom-carpet-floor-mats.info/Fiat.html 2004 cadillac sixteen Navigational car systems A3 audi gps Chevrolet duty medium truck Depakote tranxene Illinois property state tax stamps deductable

Анонимен рече...

This is very interesting site... Jaye compound pharmacy Diets with no pills buy levitra Ultram erowid exercise fitness center http://www.xenical-5.info Fitted kitchens wiltshire http://www.vermont-health-insurance-9.info compare pilates reformer and performer http://www.sports-nip-slip.info Celexa alcohol and Bridal bingo pharmacy sell adderall no prescription needed

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week