Умно и „стварно“

6/25/2006

Кога „стварноста“ во социјализмот беше лево, младиот Бранислав Саркањац беше надежен идеолог на левицата.
Саркањац порасна, левичарските илузии се распрснаа како меур од сапуница, и сега разочараниот левичар е советник на најголемата десничарска партија. Неочекувано стана идеолог на конзервативизмот кој „не ја мириса многу идеологијата“.
Во најновата колумна, Саркањац тврди дека „
Стварноста денес е десно“. Како и многу други разочарани хегеловци, тој денес смета дека „се што е стварно е и умно“.
Ако утре „стварноста“ случајно се помести накај центарот, и Саркањац умно ќе се помести накај центарот. Ако пак „стварноста“ се врати на лево, умниот Саркањац пак ќе стане левичар, оти „стварноста“ тогаш ќе биде лево.
Наравоучение: Бидете умни, бидете со „стварноста“.

6 коментари:

Јован рече...

прагматично :)

Него, те додадов на блогрол, можеш и ти, ако сакаш.

прагматично или опортуно? :)

oksimoron рече...

Еден афоризам вели-
„ Се боревме со ветерниците, додека не почнавме да се вртиме како што дува ветерот“.

Сончоглед - философија...
Затоа и се едно од најпознатите дела
;)

камелеони и сончогледи - ем умни ем со „стварноста“ - полна капа, вртикапа.

Анонимен рече...

This is very interesting site... » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week