„Декриминализација“ на навредата и клеветата?

4/24/2006

Ако во среда Собранието го усвои ПРЕДЛОГОТ ЗА ДОНЕСУВАЊЕ НА ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ НА КРИВИЧНИОТ ЗАКОНИК, со кој се бришат затворските казни за делата навреда и клевета, тогаш и блогерите (како граѓани-новинари) ќе бидат ослободени од заканата дека можат да добијат и затворска казна во случај на докажана клевета или навреда. Еве дел од образложението на предлагачот:

"Во многу земји заштитата на сопствениот углед се третира примарно како приватен интерес и искуството покажува дека криминализацијата со пропишување на казна затвор, на изјавите со кои се повредува угледот не е потребна за да се обезбеди адекватна заштита на угледот. Заканата со построги кривични санкции, особено затвор има негативен ефект врз слободата на изразувањето."

Анти (1, 2) и Геровски беа против ваквиот предлог за „декриминализација“.

Анти: „НОНСЕНС Не знам сеа дали е паметно да нема затвор за некое копиле што изиграва новинар, а работи во име на некој интерес (политички, економски).“

Геровски: „...таа измена во Кривичниот закон само ќе го засили погубниот процес на таблоидизација на македонското новинарство.“


Но, еве што вели Советот на Европа во документот, Examination of the alignment of the laws on defamation with the relevant case-law of the European Court of Human Rights, including the issue of decriminalisation of defamation (15.03.2006), во однос на пропишувањето на затворски казни:
„In fact, the Court has apparently never upheld or condoned a prison sentence indefamation cases not involving incitement to violence or hate speech. It has held that “the imposition of a prison sentence for a press offence will be compatible with journalists’ freedom of expression as guaranteed by Article 10 of the Convention only in exceptional circumstances, notably where other fundamental rights have been seriously impaired, as, for example, in the case of hate speech or incitement to violence”; in the particular case under consideration, it added that “the present case – a classic case of defamation of an individual in the context of a debate on a matter of legitimate public interest – present no justification whatsoever for the imposition of a prison sentence”.“ (стр. 16).

Накусо, според Судот во Стразбур, затворската казна може да биде оправдана и во согласност со слободата на изразување само во исклучителни случаи - говор на омраза или поттикнување на насилство.
Со усвојувањето на измените ќе добиеме необичен случај на „декриминализација“ - клеветата и навредата остануваат кривични дела, но за нив ќе може да се изрече само парична казна.

1 коментари:

Анонимен рече...

Wonderful and informative web site.I used information from that site its great.
» » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week