Супер херои

4/24/2006

„80-тите - цајкани! 90-тите - детективи! сега - форензичари! ..... - ?“ - проникливо забележа Макондо на инспиративниот цитат од Хаким Беј во постот на ASNЦајканска култура“.
Мојата прогноза е дека Холивуд ќе се ре-позиционира кон политичарите-херои.
Не беше ли функцијата на филмските цајкани, детективи, форензичари да му ја повратат на гледачот загубената доверба во системот? Загубената доверба поради лошите цајкани, детективи, форенсичари? Токму затоа „добрите“ политичари веќе трчаат на екраните за да ја воспостават загубената доверба во лошите политичари.
Недовербата во системот раѓа параноја. Холивудската култура ја лечи паранојата со креирање на „системски“ херои кои држејќи се до сопствените принципи успешно му одолеваат на искушението да го изневерат граѓанинот-гледачот.
Што имаат заедничко хероите на
CSI и West Wing со „dirty Harry“, Шерлок Холмс и Херкул Поаро? - Сите се успешни „клинери“ не само на заканите за поредокот туку и на параноичните стравови кои ги попречуваат безгрижните сништа. За да се одржи поредокот, мора на некој начин да овозможи мирен сон на „штрафчињата“.
Ќе ми каже ли некој, зошто кај нас не се снимаат херојски филмови/серии со цајкани, детективи, форенсичари или политичари?

3 коментари:

makondo рече...

Постов ме потсетува на едната од можните содржини на правната вредност „правна сигурност“. Покрај постојаноста (релативната долготрајност, непроменливост) на правните прописи (на која особено се инсистира во американскиот конституционализам, на пример, Уставот на САД постои веќе речиси два и пол века а има околу 27 амандмани), правната сигурност како вредност содржи и барање за доследно практично спроведување на правните прописи, што се манифестира низ правните процедури (due process of law) и правните лекови (remedium). Е оваа вторава вредност може многу лесно да се исфабрикува низ медиумски кампањи и слично, па дури и на овој перфиден начин за кој Жаре пишува. Како и да е, не сакав да го оттргнам фокусот од темата. Зошто нашиве не го спроведуваат овој начин на влијание врз формирањето на правната свест? Па уште не им текнало! И не дај боже да им текне!!

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it www printingforless com valtrex

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on! »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week