Колку сме, (не)токму сме?

4/09/2006

Честитки до Јани Макрадули кој се вклучи во блогосферата со својот пост „Д@ го деинсталираме дефетизмот!“, со поентата: „...најпрвин да го демистифицираме бројот на Интернет корисници“.
Во еден од коментарите на постот се осврнав на следниов цитат:
ЈМ: „Бидејќи не се вреднува едно истражување на Државниот завод за статистика од 2005 кое како резултат дава двоцифрена бројка...“
ЖТ: А наместо сите тие „аргументи и факти“ да ставеше еден линк до резултатите од истражувањето на Државниот завод за статистика од 2005, па со свои очи да се уверевме колку државните институции се транспарентни и електронски достапни? Има или нема линк? Ако има, дајте го. Ако нема, тогаш тоа е многу симптоматично. Сите „аргументи и факти“ во прилог на електронската достапност на податоците од јавен интерес и транспарентноста на државните институции паѓаат во вода.
ЈМ: http://www.internetworldstats.com/europa2.htm MACEDONIA (FYR) MK - 2,048,624 population - Country Area: 25,433 sq km Capital City: Skopje - GNI p.c.US$ 2,350 ('04), per World Bank 392,671 users as of Dec/04, 19.2% penetration, per MSSO. ова се информациите. Фала на честитките за блогирањето, предизвик за мене да бидам редовен и ажурен.
ЖТ: Фала многу за линкот, штета што не е од Државен завод за статистика, или од некоја друга државна институција. Ќе беше многу поефектно ако линкот беше од некој државен документ достапен на http://www.kit.gov.mk, на пример, Националната стратегија за развој на ИО: „Нивото на Интернет-корисници во Република Македонија, имајќи ги предвид податоците на ITU7 е 49 од 1000 жители, што само по себе е незадоволителен податок.“ (стр. 48).
(Националната стратегија е донесена точно пред една година.)
Но, еве и некои поомптимистички бројки од еден друг
блогер: „...во Македонија интернет пенетрацијата е скоро 30% (истражување на УСАИД проектот за децентрализација). Понатаму Метаморфозис има направено истражување во кое вели дека пенетрацијата е помеѓу 15-20%. Понатаму според Завод за статистика во декември 2004 година е 19.4%. Според Internet World Statistics Македонија од 2000 до 2005 има пораст од 1.208,9% во Интернет пенетрацијата.“
Во македонска
Wikipedia пишува „Интернет корисници: околу 150.000“ (над 7%).
Истата информација - „Интернет корисници: околу 150.000“ се наоѓа и на официјалната владина страница
Факти за Република Македонија!!!
Само едно прашање колега-блогер Макрадули:
Ако официјалната бројка на интернет корисници е 19.2%, зошто тогаш на Владината страница не стои како факт за Република Македонија дека има околу 400,000 интернет корисници туку „околу 150.000“?

3 коментари:

никола рече...

до пред скоро време сајтот на кој се повикува јани покажуваше драстично поинаква статистика за македонија од онаа што ја гледам сега, не ми е јасно зошто... изворот на имформации им е MSSO - незнам што значи кратенката, ама индикативно е тоа што овој извор е исклучиво за македонија и ниту за една друга земја.

патем, еве уште еден линк
http://dnevnik.com.mk/default-mk.asp?ItemID=270FFAE5D98D0A4CAC2139792CFAB38B

volan рече...

Имаш правилни погледи за пенетрацијата :)

Анонимен рече...

Excellent, love it! Canoe rack for car seroquel anxiety depression datascope passport blood pressure monitor buy valtrex online eyewear display stand makers trazadone seroquel overdose Paintballing camp Buy cheap seroquel side effect Polka dot area rug Jacksonville florida accutane lawyer Creatine monohydrate side effects impotence Botox breast implant prices plastic surgeons breas original free voyeur heating gas prices california Buspar use with strattera

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week