Пушоманство?

4/23/2006

Ако сакаш да заштитиш некоја проблематична идеологија или практика - тогаш основај религија и формирај црква. Идејата за формирањето на МКЦ - како реакција на обидите за сеопшта осуда на „комунизмот“ - беше мотивирана токму од согледбата дека во името на религијата се може да се оправда: не само парадоксалните и ирационалните сфаќања, туку и некои незаконски дејанија.
Тоа им текнало и на некои зависници од никотин, кои основале нова религија -
смокиологија - која проповеда дека пушењето е религиозно искуство (имаше и напис во „Утрински“). Смокиолозите (пушоманите) се обидуваат да го повратат достоинството на пушачите кои дискриминаторски се третираат како „второкласни граѓани“ со аргументот дека спроведувањето на забраната за пушење би било акт на религиозна дискриминација кон смокиолозите за кои вовлекувањето на чадот од цигарата е религиозно искуство.
Комплетно се согласувам со пушоманите. Нека си основаат свои цркви, и во нив нека си изведуваат пушачки ритуали колку им душа сака.
Се прашувам само: Дали е можно канонско единство помеѓу пушоманите на тутун и пушоманите на канабис? Или вториве ќе ги третираме како „расколници“?
И не ли е конечно време да се донесе „Закон за намалување на штетните последици од религиите“?

3 коментари:

Shepard рече...

мене ме интересира кога МКЦ ќе стане легална.

о з б и л н о

може да вклучиме и ритуали на „ролање и кружење“, како би примамиле повеќе верници.

:)

ја се пријавуем за ѓакон, со клето име Закон.

Ѓаконот Закон.. хихихих

Па, први мај е достоен повод за организирање црковно-блогерски собор и за осветување на нашиот Портал, Ѓаконе-законе - уз Rolling Stones и Mr Bob Marley...
(Архи-мандрил Црнолизец Храбар)

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it subaru forester 25xt ecu upgrade Windchaser humidifier mh review nexium and results and lpr and cure norton soccer land rover defender Sprung mattresses cialis levitra buy tramadol http://www.gamestoplay8.info/Games3.html research funding food allergies lobby Large screen auto navigation systems perennial non allergic rhinitis pictbridge digital camera print Foods with nitrates viagra 1994 camaro body kit what is asthma exercise lexapro drug clinica symptoms of allergy Land rover freelander hse indicator lights allergic reaction + dazed Free fluoxetine information information

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week