Дисеминација!

4/13/2006

Вчера бев во МСУ, каде што присуствував на перформансот на Александар Станковски „5 кила семки“ (5 kilos of pumpkin seed).
Логистика на перформансот: 5 кг. семки, печени на среден оган, кошница, маса, столче, „чанче“ за мерење, „тутурутки“ - од Уставот на ЕУ, „Рамковниот договор“, и од еден текст од авторот.
Како што пишува во текстот/тутурутка, уметникот во улога на семкар им дава на гледачите по една тутурутка семки - текст по избор. (Колку што приметив, најмногу одеа тутурутките со „Рамковниот“.)
„Муштериите“ можат слободно да ги „пљукаат“ семките по подот на музејот, и на тој начин да придонесат во крајниот „дизајн“ на уметничкото дело.
За разлика од Венко Андоновски, Станковски знае навистина како да си поигра со „Законот“, знае како да го „извитка“ во тутурутка, како да ја мотивира публиката да го „пљука“ по подот на МСУ, и сето тоа во улога на достоинствен семкар и инвентивен дисеминатор на идеолошки концепти и поенти:
„...any justice which is 100% executed generates violence, frustration or revenge.“
На крај, за неговата замисла за ХРАМ (Херметична Револуционерна Анти-колонијалистичка Мрежа) како институција на идеали, дијалектика, и меморија:
„H.R.A.M. is a coded system of constantly upgraded messages which interacts with compatible (in aesthetic-philosophical sense) contents. It has countless "portals" for communication with the "surface", while its "inside" is a microcosms of contents."
Зомбификација е мојот Х.Р.А.М., а можеби не е лошо да изградиме уште еден виртуелен ХРАМ, и тоа на МКЦ!

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week