Тиранија на етничкиот идентитет?

4/18/2006

На официјалната Владина страница „Факти за Република Македонија“, се објавени следниве податоци:
„Од вкупното попишано население во Република Македонија, од 2.022.547 жители, Македонци се 1.297.981 или 64,18 проценти, а Албанци има 509.083 или 25,17 проценти. Турци има 77.959 или 3,85 проценти, Роми 53.879 или 2,66, Власи 9.695 или 0,48 проценти, Срби се 35.939 или 1,78 проценти, Бошњаци има 17.018 или 0,84 проценти, додека 20.993 лица од вкупното население се изјасниле дека се припадници на другите заедници.“
Според овие податоци, во Република Македонија ниту еден жител не се изјаснил дека не е припадник на ниту една (етничка) заедница!

Има ли во Република Македонија жители кои се изјасниле како „Македонци“, но не како припадници на етничката, туку како припадници на политичката заедница?

5 коментари:

Shepard рече...

Тиранија, тачно!

oksimoron рече...

Не би дошло до тиранија ако секој се води од државноста а не од етнитетот.
Во Македонија живеат МАКЕДОНЦИ со македонско, словенско потекло, МАКЕДОНЦИ со албанско национално потекло, МАКЕДОНЦИ со турско национално потекло, МАКЕДОНЦИ со српско национално потекло, МАКЕДОНЦИ со влашко потекло, МАКЕДОНЦИ со ромско потекло, МАКЕДОНЦИ со бошњачко потекло .... значи сите се МАКЕДОНЦИ. Сите кое се родени и живеат во Македонија, на кои во изводот и уверението за државјанство им пишува дека имаат македонско државјанство - се МАКЕДОНЦИ. Сите кои имаат македонски лични карти и пасоши се МАКЕДОНЦИ. По националност и вероисповед можат да се декларираат како сакаат, но по државјанство се МАКЕДОНЦИ. И нивното чувство за патриотизам треба да е насочено кон Македонија. Премногу долго се употребува називот на нивната етничка припадност за да можат да ја почувствуваат државната припадност.
Немаме ние свест за државност затоа се сите проблеми. Во Америка сите се доселеници од Европа, Африка, Азија, имаат различна етничка и верска припадност, но сите со гордост се декларираат како американци.

Анонимен рече...

This is very interesting site...
»

Анонимен рече...

Looking for information and found it at this great site... » » »

Анонимен рече...

Excellent, love it! » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week