Ксенофобија, расизам, или индиректна дискриминација?

4/02/2006

Еве што пишува во „Вечер“, во написот Меѓу Искра и Боки - цветаат рози за новото скопско кафуле: „Внатре ќе се муваат само фаци, односно попрецизно кажано сите без оглед на сексуална, политичка, економска, верска определба, освен припадниците на една националност, категорични се новите сопственици, и не даваат детали на кого и на што конкретно се однесува забраната.“
Даут Даути мошне духовито реагира на овој текст (разоткривајќи ги нашите негативни етнички стереотипи) во својата колумна
Патологија на духот, каде што ги објаснува и мотивите за својата реакција:
„Немаше да се занимавам со оваа приказна, да не стануваше збор за познати фаци од медиумите и од естрадата, кој на одреден начин и можат да влијаат некогаш врз создавање некакво мнение, ако не пошироко, во одредени кругови. Но, им се одушевувам за едно нешто: за храброста својата да ја искажат ксенофобичност јавно. И тоа е некоја искреност, макар без перде и срам.“
Дали, во случајов, станува збор за ксенофобија, расизам, или пак за индиректна дискриминација врз основа на етничко потекло, раса, или „националност“ (во зависност како се сфаќа овој збор), која во други земји се казнува според донесените закони за анти-дискриминација?
Ќе донесе ли Република Македонија конечно закон за анти-дискриминација?

11 коментари:

Законот за анти-дискриминација нема да помогне во борбата против дискриминацијата ...

Сигурно!

Ирена рече...

Ама ќе помогне (барем до некаде) кога на оние кои изјавуваат нешто вакво јавно ќе им се стегне кривична пријава, кога ќе ги удрат по џеб, кога некој јавно ќе ги осуди и ќе ги обвини за дискриминација. Законот е повеќе од потребен. Сигурно!

Баш ме интересира Ивица, зошто си толку сигурен дека нема да помогне?

Едноставно мислам дека во тој случај дискриминативните практики ќе отидат „underground“ и ќе се негуваат и натаму ...
Ако, пак, не ги забрануваш тогаш дискусијата за дискриминацијата и за практиките, белким, ќе изнедри и реална анти-дискриминаторска политика.
Од друга страна, пак, ме нервираат органите кои ќе се борат против дискриминацијата, бидејќи тоа може да мутира во некои „погрешни“ насоки.
Еве, толку за почеток ...

Еве, што вика за случајов, „експертот“ Фрчкоски во неговата кулумна:
„Братчиња и сестричиња влегуваат во „ентертејмент“ бизнис, а завршуваат со кривична пријава за изразување етничка и расна нетрпеливост и омраза.“
Да појасниме - кривичното дело не е „изразување етничка и расна нетрпеливост и омраза“, туку „Предизвикување национална, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост“. Од „изразување“ до „предизвикување“, разликата е огромна.
Еве една интересна вест од соседството:
Šabac Court Verdict Sanctioned Discrimination of Roma
„Belgrade - On 6 February 2006, the Šabac Municipal Court in its verdict found Bogdan Vasiljević guilty of the criminal offence of violating the equality of citizens, handing down a one-year suspended sentence of three month’s imprisonment. On 8 July 2000, as an employee in the “Krsmanovača” Sports Centre in Šabac, Vasiljević prevented three Roma persons from entering the swimming pool only because they were members of the Roma ethnic community. The Humanitarian Law Center (HLC) represented the injured parties, Roma Rustenov Merihana, Vasić Zoran, and Vasić Jordan.“
(http://www.hlc.org.yu/english/Ethnic_Minorities/index.php?file=1307.html)

Еве што вика и Ким Мехмети во денешната колумна:
„На Македонија не и се непознати „олимписките базени“ во кои не можеа да се капат сите нејзини граѓани. На оваа држава не и се далечни и „спонтаните“ делби врз кои не дејствуваат ниту закони, ниту казни, но ова се уште не значи дека Македонија треба да дозволи и отворање на кафулиња чии сопственици не кријат дека ќе ги пречекуваат достоинствено сите гости, но не и тие од „еден етнитет“.“

Анонимен рече...

Moze ako pocat siptarite da se banjaat i da se odnesuvaat kulturno a ne kako od planina simnati ke bidat pusteni vo kaficot. Sto e problemot ne razbiram...a baska svinsko ke se sluzi:)))

Анонимен рече...

Very cool design! Useful information. Go on!
Propecia and warnings church health plan erisa Latin declension illustrations http://www.headsets6.info/rockman-guitar-ace-headphone-amplifier.html commercial ebay ice machine Swinging lesbian sexy big ass booty on giant cock Lesbianas sexo fuerte

Анонимен рече...

That's a great story. Waiting for more. » » »

Анонимен рече...

That's a great story. Waiting for more. Big naturals manuela Cruise chic Wrote the song blue suede shoes Job descriptions for fitness directors Coffee cup free maker one Business card free template uk http://www.best-accounting-software-4.info/Cruiseshipslines.html pics of cruise ships dodge viper wallpaper Rv water filter-camco cx90 micron ceramic filter gmc pick up truck 1989 iac valve yasmin rafiq Signal loss broadband distance education health canada tenuate+information Christmas picture for computer Oline prozac cod delivery http://www.fitness-wear.info/Small-ship-alaskan-cruises.html

Анонимен рече...

Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. Citizen house insurance of florida Big coyote other penis story Acne treatment without benzoyl peroxide Personal check cod accepted for laptops http://www.webmaster-affiliate-program-4.info 2004 auto saab

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week