Аномалии

4/12/2006

Има и отстапување од законите - најпосле успеав да дочитам една колумна од Венко Андоновски. И не само тоа, туку уште и ќе го цитирам неколку пати:
- "Не е исто да изедеш чинија "селско месо" и рецепт за "селско месо". Во вториот случај остануваш гладен. Како ние што остануваме нецивилизирани, затоа што ниеден закон за нас не важи."
Ми останаа дилемите: Зошто баш „селско месо“? Уште еден кафeански „проблесок“? Или чисто „популистички“, за да разбуди апетит кај читателот?
- "Заразно е тоа со непочитувањето на законите, полошо од вирус, полошо од доминоефект. Кога ќе тргне, не сопира, оти секој си вели: "Па и другите не плаќаат; штом тие не плаќаат смеам и јас да не платам"."
Ете, ја идентификува Венко болеста. Секоја чест. А камо терапија?
"Што има уште поостро од високи парични казни? Треба ли да ги вратиме оние закони од средниот век: сечење рака, на пример, ако украдеш; или нагрдување, или жигосување, или камшикување на плоштад, или јавно срамотење, што ли?! Тамам закони за во Европа!"
Можда треба да го вратиме пак цивилизираниот „комунизам“, оти нели, у времето на Тито се поштуеше закон, и немаше графити по ѕидовине: "Влае - ЗАКОН"; "Комити - ЗАКОН"; "Чкембари - ЗАКОН".

Се знаеше бе брат кој е ЗАКОН! Имаше „поштовање“. А не ко сеа!

2 коментари:

Shepard рече...

цетврто А оу карпос закон курот да ни го пусите сите - од зивко раперот

-------------------------

инаку, што се тиче колумната на венко, многу ми е тривијален, како и секогаш.

"Заразно е тоа со непочитувањето на законите, полошо од вирус, полошо од доминоефект. Кога ќе тргне, не сопира, оти секој си вели: "Па и другите не плаќаат; штом тие не плаќаат смеам и јас да не платам"."

"Што има уште поостро од високи парични казни? Треба ли да ги вратиме оние закони од средниот век: сечење рака, на пример, ако украдеш; или нагрдување, или жигосување, или камшикување на плоштад, или јавно срамотење, што ли?! Тамам закони за во Европа!"

ова, сто посто нешто има згрешено, па сега се вади :)

ма, и смртна казна, и полициски час, и „сапунизација“.. онака, на крстот на водно ќе ги распнуваме, таман :) ил ќе ги пржиме со на трифун сијалиците.. а може и малцинствата таму, нели, ко шо кажа боцевски, „брнинг крос“.. таман бе, све си има своја намена.

си постојат фини мерки, бе, само кој да ги примени. ко селското месо на венко, кој да го зготви рецептот за местото му селско, кафанско. иначе, боље селско, него диво :)

"ова, сто посто нешто има згрешено, па сега се вади :)"
И мене ми е сомнително - особено тоа спомнувањето на „јавно срамотење“ во овој контекст.
Dirty shame!
"Команданд Коки" е закон!

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week