Откријте ги разликите!

4/18/2006
Погледнете ги внимателно: Грбот на страницата на Претседателот , грбот од страницата на Владата, грбот на Службен весник, на хрватска Wikipedia, на македонска Wikipedia:
„Овој амблем ги преставува пејсажните карактеристики на Македонија: планините, реките, полињата и сонцето. Венецот ги преставува културите кои се одгледуваат во Македонија: пченица, тутун, памук и афион. На дното се наоѓа лента со традиционален вез, а на врвот црвена петокрака ѕвезда, симболот на владеачката идеологија.“
Според
ЗАКОН ЗА УПОТРЕБАТА НА ГРБОТ, ЗНАМЕТО И ХИМНАТА НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА, грбот не може да се менува (чл. 4).
Според чл. 30 од истиот закон, „Co парична казна од 50.000 до 300.000 денари ќе се казни за прекршок правното лице ... ако ги употребува грбот и знамето на Република Македонија и ја изведува химната на Република Македонија во поинаква форма и содржина од онаа утврдена со овој закон (член 4)“
Кој треба да се казни за употреба на грб со поинаква форма: Владата, Претседателот или Службениот весник на Република Македонија?
Кој е автентичниот грб?

2 коментари:

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! » »

Анонимен рече...

Very nice site! Huntsville al dodge dealers Basketball court pic Foucauldian analysis classroom assessment

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week