Правична застапеност?

4/12/2006

„Време“ објавува фрапантна вест - „За прв пат во Битола: Ром се вработи во администрацијата“: „Според последниот попис, во Битола има околу шест илјади Роми и со седум проценти тие се втора етничка групација во овој град по Македонците“.
Боли до коска како податок.
Кога навистина ќе почне да функционира „правичната застапеност“ во Република Македонија?

8 коментари:

Shepard рече...

Поразителни се тие рамковни клаузули. Во ред е да се вработува некој само по етнички основ, ако е осетливо место, или па ако треба да се земе ко „репрезантитевен примерок“..

Ама ја поише сум за меритократија..

Мада, има и дискриманција позад пердето..

А да земеш и партиски критериум у предвид..

Не бе, не иде..

"Поразителни се тие рамковни клаузули."
Уште попоразителни се статистичките показатели за драстична нееднаквост. На пример: само 4% жени градоначалнички! Речиси 13 пати помалку отколку идеалната застапеност.
„Демократијата“ не подразбира само еднаквост на хартија, туку и еднаквост во практиката. Не е доволно de jure, треба да работиме и на de facto еднаквост. Затоа и ни требаат привремени мерки за постигнување фактичка еднаквост во што поголем број сфери. Тоа се политики мотивирани од принципот „почитување на разликите“ - и тука дефинитивно не мислам само на етничките разлики.

Shepard рече...

Тачно. Тоа и сакав да кажам. Поразително е шо со закон мора да се прокламира еднаквоста, а уште попоразително е што тој закон не се ни спроведува.

Анонимен рече...

A najporazitelno e sto poslednive godini se vrabotuvaat nesoodvetni kadri samo zatoa sto se Romi ili Albanci.

Анонимен рече...

Ne e zatoa sto se Albanci, tuku zatoa sto se clenovi na DUI; pred toa na DPA; pred toa na PDP. Ili na SDSM; VMRO-DPMNE; pa na LDP oti tie se retki zverki, mora za site da se najde pokriv nad glavata. Ili kako koj e na vlast.

Оваа држава немала два дена историја на меритократски избор на луѓе. Се знае точно каде и како се донесувале одлуките ... Тоа што имало место во системот да влезат и професионалци е тема за друг муабет и е врзано со поинаква динамика (развојот отварал и работни места кои не можеле да бидат пополнети исклучиво од членовите на семејствата и пријателите на партиската елита).
Филтерот за вработување во оваа држава бил отсекогаш партискиот или, пак, непотистичкиот и кронистичкиот кој што е повторно врзан со некој партиски моќник.
Инаку, има многу референтни дела кои опишуваат како „револуционерите“ стануваат конзервативни со практикувањето на власта, како и за первертираната квази-либерална реторика на децата и внуците на „револуционерите“.

Анонимен рече...

Keep up the good work
» »

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP hardcore pornos Depakote sideeffects crossdressing sex story cheap phentermine very Job description for a mcse Winzip for pdas Foam mattress memory serta Water usage of dishwashers Legal+forms+for+living+trust Lists unixtech be contact email Bad debt credit cameron fuck outdoor take teen government debt consolidation loan Argentina foreign debt

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week