Племенски обичаи

4/29/2006

Еве еден малку поголем цитат од колумната на Ивица Боцевски:

„Во јавниот живот во Македонија очигледно има само неколку индивидуи кои не се срамат јавно да истапат и со име и презиме да си ги кажат своите ставови, додека, пак, другиот дел од јавноста се сведува на едно племе од крвожедни дивјаци кои се кријат зад политичките симболи, партии, лидери, како што дечињата се кријат зад сигурноста на семејниот дом. Отвореното општество, господа, бара рационални индивидуи во јавниот живот кои знаат и умеат да прифатат одговорност.
Наместо тоа, ние во Македонија имаме буквално неколку племиња каде што не е битно кој си и што си, туку единствено е битно да си дел од племенската заедница. Таму ќе бидат оправдани сите постапки, ќе се најде изговор и амнестија за сите грешки и промашувања и таму никогаш не се знае кој е виновен и за што е виновен. Таму, едноставно, му се нуди заштита на секој член од племето, бидејќи насекаде околу него е преполно со крвни непријатели кои коваат заговори и "магиски сили" кои дејствуваат врз членовите на племето кога тие прават
непромислени и погрешни нешта (но племето ќе им прости за се, бидејќи не се тие виновни, туку злобните волшебници).“

Не за џабе кај нас е сеуште популарна народната пцовка/клетва: „Да ти ибам племето, да ти ибам!“
Нашите пагани во политичката сфера (со менталитет "sword and sorcery") не престануваат да се служат со племенски методи, а после се чудат кога политичарите од ЕУ ги третираат како претставници на некој резерват.
Имаше ли право Милчо за тоа дека во Македонија треба да се снимаат „вестерн“ филмови? Не е ли време да се сними и еден „меч и магија“ филм? Погледнете само колку е популарна предизборната ТВ серија „Волшебнички“!

4 коментари:

Shepard рече...

јак е овој пат боцевски.

zakon e serijata...

Анонимен рече...

That's a great story. Waiting for more. Kent coffey furniture Recommended detergent miele dishwasher valium 10 mg photo

Анонимен рече...

best regards, nice info » » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week