Закон за заштита од религиите и верските учења

4/26/2006

чл. 1: Со овој закон се уредува заштитата од штетните дејства на религиите и други верски учења врз граѓаните, зачувувањето на здрава животна средина и ментална хигиена, забрана на вршење религиозни и верски обреди на јавни места и забрана за рекламирање на религиите и верските учења.
чл. 2: Издавачот на религиозни книги и верски календарчиња е должен на насловната страница да отпечати порака на предупредување дека религијата е штетна по здравјето на луѓето(алтернативно: „Религијата е опиум за народот!“).
чл. 3: Се забранува продажба на религиозни книги и верски календарчиња во објекти кои што се оддалечени од претшколските и школските воспитно-образовни установи на растојание помало од 500 метри.
Се забранува присуство на лица во мантии или други религиозни одежди во претшколските и школските воспитно-образовни установи, како и поседување на било какви религиозни материјали или симболи.
Се забранува поставување на религиозни и верски симболи како културно-историски споменици.
чл. 4: Се забранува било какво нарушување на јавниот ред и мир од страна на религиозни лица во верски објекти (чукање на камбана, гласно пеење на попови и оџи итн.) и поставување на разгласни уреди во верските објекти.
чл. 5: Сите угостителски објекти треба да обезбедат соодветен простор оддалечен најмалку 4 метри од сите други гости, за лицата кои носат било какви религиозни материјали или симболи.
Има ли заинтересирани за покренување граѓанска иницијатива?

2 коментари:

Shepard рече...

:))))

свака част, опет

Анонимен рече...

Enjoyed a lot! film editing classes

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week