Параноја!

4/11/2006

„Не можете да прислушкувате една нација без никакви последици и потоа да очекувате дека таа нација ќе ви биде нормална. (...) Во досието на татко ми има документ дека е ставена направа за прислушкување кај нас дома, но нема документ дека некогаш е извадена. (...) таква е логиката на системот. Тој мора да те држи во параноја. Тој нема да ти каже кога почнал да те прислушкува и нема да ти каже кога престанал. Намерно нема да ти каже кога престанал, за да не се опуштиш (...) Тие одлучуваат. Тоа е позиција на семоќ.“ Јасна Котевска, „Јован Котески: Досие 5622“, Маргина, 71, стр. 142.
Прислушкувањето во Република Македонија е сеуште незаконито: „Дали некој се запрашал зашто се уште (пет години откако е подготвен) не се носи законот за следење на комуникациите, иако промената на членот 17 на Уставот на Република Македонија беше и се уште е во непосредна корелација со потребата од донесување на овој закон.“ (
повеќе)
Медиумите известуваат и дека државата го има загубено монополот на тајното и незаконито прислушкување: „А1 дојде до фотографии на опрема за прислушкување во партиска сопственост. Ги снимиле странски служби кои следеле како се пренесува партиската технологија за прислушкување од едно на друго место со цел да не бидат откриени.“ (...) Експертите велат: МВР нема потенцијал да ги покрива и странците и партиите. Активностите се насочени исклучиво на првите.“ (
повеќе)
Значи, според експертите консултирани од А1, МВР свесно го крши Уставот кој налага отстапувањето од правото на неповредливост на писмата и другите облици на комуникација да се врши „Само врз основа на одлука на суд, под услови и во постапка утврдена со закон“. Практично, без закон за следење на комуникациите, неуставно би било не само прислушкувањето, туку и повредувањето на блоговите како друг облик на комуникација (на пример, откривање на лозинката на некој блог од страна на блог-мастерот по барање на МВР).
Да потсетиме, медиумите непосредно пред конфликтот во 2001 год. објавија
транскрипти од прислушкувани разговори помеѓу сегашниот и претходниот претседател на Република Македонија, и други високи политичари и новинари.
Случајот „прислушкување новинари“ не исходуваше со судска разрешница и сега се разгледува од судот во Стразбур.
Пазете, и блоговите имаат уши! Ако сте параноични, не значи и дека не ве следат!

3 коментари:

„Не можете да прислушкувате една нација без никакви последици и потоа да очекувате дека таа нација ќе ви биде нормална. (...) Во досието на татко ми има документ дека е ставена направа за прислушкување кај нас дома, но нема документ дека некогаш е извадена. (...) таква е логиката на системот. Тој мора да те држи во параноја. Тој нема да ти каже кога почнал да те прислушкува и нема да ти каже кога престанал. Намерно нема да ти каже кога престанал, за да не се опуштиш (...) Тие одлучуваат. Тоа е позиција на семоќ.“ Јасна Котевска

Тешко на оној режим кому му е јунаштво да го осуди Јонче Котевски ... Меѓутоа, тоа не е проблем за нашите алтернативни интелектуалци да го воспеваат „дизајнерот“ на тој режим како визионерска фигури и предвесник на европското обединување. Да биде трагедијата поголема тоа се случува во 2006 година ...

Ајде, и ова ќе се издржи ...

ивана рече...

не те разбирам ивица, на кого мислиш?
..Меѓутоа, тоа не е проблем за нашите алтернативни интелектуалци да го воспеваат „дизајнерот“ на тој режим како визионерска фигури и предвесник на европското обединување...
коља и Тито??? just guessing...

Анонимен рече...

Keep up the good work » »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week