Фабрика за криминалци!

4/14/2006

Во документот на МВР - АНАЛИЗА ЗА БЕЗБЕДНОСНАТА СОСТОЈБА ВО СКОПЈЕ ЗА ПРВИТЕ 3 МЕСЕЦИ ОД 2006 ГОДИНА, во делот „недозволена трговија“ се наведени следниве податоци:
„Од областа на НТ со наркотични дроги откриени се 26 кривични дела кои се однесуваат на Неовластено производство и пуштање во промет наркотични дроги, психотропни супстанци и прекурсори, за што се пријавени 63 лица. При реализацијата на овие кривични дела пронајдени се и одземени следните количини на наркотични дроги: 2129,45 грама хероин и 2,4 мл течен хероин, 1302,32 грама марихуана и 7 стебла, 167 таблети екстази.
Во ова тромесечие регистрирани се 80 новопројавени уживатели на наркотични дроги.“
Иако „оддавањето на уживање“ дроги не е кривично дело, туку прекршок против јавниот ред и мир, МВР не ги соопштува податоците за овој прекршок во одделот „Јавен ред и мир и поредок“. Не е ли ова уште еден обид на МВР да ги стигматизира „уживателите на наркотични дроги“ како криминалци, ставајќи ги во ист кош со производителите и „дилерите“? Врз основа на која законска одредба МВР регистрира „новопројавени уживатели на наркотични дроги“?
Полициските практики кои се раководат според логиката „ако ги уништиме наркоманите ќе ги снема и дилерите“ предизвикуваат несогледливи штети по здравјето на луѓето и нивните човекови права. Токму затоа, потребно е дефокусирање на активностите на МВР од лицата осомничени за прекршоци (за поседување и уживање дроги) и пренасочување на полициската акција кон најштетните ситуации на криминалот поврзан со дрога (согласно принципите на ЕУ).
Фабрикувањето „криминалци“ е против принципите на политиката за намалување на штети од употреба на дрога. Уште една причина Владата да донесе посебна програма и да преземе конкретни мерки за борба против стигматизацијата и социјалното исклучување на корисниците на дрога.

5 коментари:

Shepard рече...

Alpha Збира чоече..

Не ми се верува. Мислам, шо е сеа, бележани с(м)е? А да не збориме, за „подрумчињата“ и „мерките“ шо се преземаат.

„Ај'мо сви у марицу
Вози нас у станицу
Таму знају да нас туукууу
Прошли су обуукууу...“
(...)
„Трпај, трпај, у марицу све нас стрпај...
Трпај, трпај, у марицу све нас стрпај...
(...)
Не фурам gun... па зашто ме туку?
Не крадем лову... па зашто ме туку?
Не узимам мито... па зашто ме туку?
Нека ме за киту повуку...“

пошо балкан је створен за реп, ова мож химна да ни стане..

Денеска бев во Штип и имав презентација за законодавството за дроги на која беа и инспектори од МВР. Кога го спомнав проблемов, еден инспектор во ОНТ-Скопје рече дека ќе им пренесе на надлежните што ги објавуваат информациите да ги префрлаат податоците за „уживателите на наркотични дроги“ во соодветниот оддел.
Поентата ми е - да не бидам сфатен погрешно - не се сите во МВР „црни овци“ кои се глуви на критика, и секогаш има простор за промени на практиките во насока на подобрување. Колку и да се тие промени мали, битно е да се кон подобро.

Анонимен рече...

This is very interesting site...
»

Анонимен рече...

Best regards from NY! babe Skinny asian + anal models from india Orange county fl tax records Experiential leadership courses http://www.laptops-wholesaler.info/Lamborghini-opengl.html Tioga tires Brewer s yeast acne

Анонимен рече...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! Peeeeeoria illinois jeep dealers harley wedding invitations mature in shower Free blowjobs long clips Marketing alliantz web development Find percocet addiction

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week