Бугарската гордост

1/30/2007

Што вели бугарскиот амбасадор во Македонија:

„...секој треба да се гордее со својата земја и со своите државници, но јас би кажал три важни работи кои се поврзани и со физиката и со тоа дека човекот е дете на природата и живее во овие региони. Бугарија е нуклеарна земја, односно таа произведува и користи нуклеарна централа и ќе изгради втора таква за да ги задоволува своите потреби од енергија и не само своите, туку и на регионот кога ќе има потреба. Бугарија е приморска земја, тоа не е малку, бидејќи освен сувоземните граници, таа има и морска граница која ја поврзува со светот, тогаш кога станува збор за големи товари, тогаш кога станува збор за Коридорот 8, за кој ние говориме. Освен што таа е и воздухопловна земја, таа е космичка земја и таа има контакти по линија на истражувањето на вселенскиот простор и би било ненормално ако ние не се гордееме со тоа и не го предлагаме како експеримент, како морална поддршка на сите наши соседи, во тие рамки и на Република Македонија.“ (Интервју на амбасадорот на Република Бугарија во Република Македонија Михо Михов за Македонското радио - Радио Скопје)

Ги прашувам нашите соседи:

Дали сте горди на вашиот умен и научно елоквентен амбасадор?

Дали сте горди на својата земја и своите државници?

Еве уште еден прилог, како неговата екселенција го замислува разрешувањето на идните конфликти (во контекст на „инцидентот со Мара Бунева“):

„...тие што сакаат да празнуваат нека празнуваат, а тие што се против нека стојат малку подалеку или понастрана или воопшто да не учествуваат како посматрачи или провокатори, ако не можат да ги совладаат своите внатрешни чувства.

Република Македонија не е ниту нуклеарна, ниту приморска, ниту космичка земја.

На што да се гордееме, прашање е сега?

На солунските атентатори и Мара Бунева?

23 коментари:

Комитата рече...

Не съм точно сигурен какво искаш да кажеш. Може ли по-малко метафорично, за да те разбереме по-добре?

Комитата рече...

За мене чувството гордост от собствената държава е ирелевантно. Може да има задоволство или незадоволство.. ама пак не съм сигурен какво точно се опитваш да ни попиташ??

Анонимен рече...

Абе какво коментираш амбасадори - коментирай това!

http://vbox7.com/play:f1bf10e2

Анонимен рече...

Според Марко Семов /изследовател на народопсихологията на българите, който за съжаление почина скоро/ трагедията на българите е в това, че големите, великите наши съотечественици живеят врата до врата със също толкова големи мерзавци. Да се отговори еднозначно на въпросите ти е невъзможно. Аз като българка имам достатъчно поводи да се гордея със земята си, родила изключителни таланти - Н.Гяуров, Б.Христов, Р.Кабаиванска...В.Топалов, А.Стефанова...Ст.Костадинова, Т.Богомилова, А.Раленкова, Л.Игнатова, Н.Робева, М.Петрова, Й.Христова, Хр.Марков, Т.Киряков, М.Казийски...Мога още много имена да ти наброя на хора направили нещо значимо в областта, в която се изявяват. Артисти, писатели, лекари, математици, физици, програмисти и в куп още професии, българите са добри, в това което правят. Често у нас можеш да чуеш, че сме силни индивидуалисти, но като колектив ни няма. Ние обичаме да сме първи или поне да гоним първите. Обичаме да можем всичко и да знаем всичко. Сам разбираш, че това е невъзможно. Но има народна мъдрост, която казва “по-добре последен сред първите, отколкото пръв сред последните” и нещо ни кара да я следваме. Същото това нещо кара българите като основна своя ценност да поставят образованието…А някои от мерзавците, живеещи врата да врата с качествените българи, можеш да ги видиш по високите етажи на властта. Те са лойта, която изплува винаги най-отгоре. Голяма част от държавниците ни са срам за България…Михо Михов, обаче, бих сложила към първата група българи. Може да не ти се е сторил много дипломатичен или достатъчно ерудиран, но той е достоен и уважаван човек . За да бъде някой военен пилот се иска здрави нерви, много смелост и изключителна отговорност. А за да стигнеш най-високото звание “генерал” то трябва да бъдеш най-добрия от също така много добри пилоти. Ако трябва да определим някого колко струва, нека послушаме Библията и да “ги разпознаем по делата им”.

Unknown рече...

Сакав да кажам - јас не би бил воопшто горд кога некој наш амбасадор самобендисано и некритички би изјавил:
„...секој треба да се гордее со својата земја и со своите државници“.
Оти тогаш логично следува дека кога амбасадорот ја фали Бугарија како нуклеарна, приморска и космичка земја - всушност се фали самиот себеси.
И секој Бугарин треба да е горд на него!
Што е многу, многу е - или не? :)

Анонимен рече...

Жарко, аз предпочитам да имам държавници, които се гордеят с България, отколкото такива, които да се прекланят пред чужда държава и култура. Тук е уместно да погледнеш в собствената си кошара. Пак ще ти припомня народна мъдрост “не гледай треската в чуждото око, а гредата в своето”. В предишния си пост ти спестих това, че имам много основания да изкритикувам вашите посланици в България - сегашният Алити и предишният Любиша Георгиевски. Да не говорим, пък, в какъв неуважителен към моята родина вид се появиха, при първото си посещение, президентската ви двойка. Президентшата ви бе тръгнала сякаш на селска сватба - накичена със златни ланци, гривни и пръстени, натруфена в копринена ризка на цветя, обута в чехлички. Така ли би отишла на посещение в Париж или Берлин?!... Михов има право да се гордее от себе си - доказан професионалист и почтен човек. С какво Алити е по-добър или с какво и как по-добре представя своята страна?! А колко жалък изглеждаше амбасадорът ви след инцидента в Скопие- бе се сгънал на две от срама да се оправдава и извинява. Дали той би казал, че се гордее от своята земя Македония?! И какво би изтъкнал като своя гордост - стрелбите между албанци и македонци, двуезичните табелки, Тетовският Университет, в който учат само албанци?!

Позволявам си да отвърна на коментара ти остро, защото считам, че четеш некоректно казаното от генерал Михо Михов. Той е споменал поне три неща, с които България превъзхожда Македония. Атомната енергетика на България означава опит в тази област и доказани специалисти. Морето - туризъм, петрол и търговски пътища. Участието в изучаването на космоса - двама космонавти /с които като негови колеги - военни пилоти е навярно особено горд/, производство на храни и техника за живот в космоса. Пропуснал е да спомене изследователската база на Антарктида, където отново България е на равна нога със страни като Русия, САЩ, Испания, Германия, Япония…/общо май бяха 26, а има държави, които молят и чакат да им се позволи създаването на своя база там / Сигурна съм, че ако въпросът към него е с какво се гордее като българин, то той би ти изредил още много, много значими събития, хора, постижения. Това, че години наред са представяли у вас българите като хора току що слезли от дърветата, означава че истината е такава. Ние имаме своето основание да държим главите си гордо изправени. А когато уважаваш сам себе си, то можеш да оцениш достойнствата и на другите.

Комитата рече...

Аха, сега те разбрах. Наистина, патетичен е, ама нормално все пак, бил е военен и цял живот е държал патриотични речи ;-).

Иначе като амбасадор нямам конкретни впечатления от него - дали е добър или лош. Все пак може би е добър, защото в такава политически деликатна ситуация в каквато е всеки бг амбасадор в Македония, няма големи скандали около него.

А за разрешаването на конфликтите не си ли съгласен с него - че не трябва да има тепачки и поддаване на провокации ;-)?

Анонимен рече...

Жарко, разбрахме ти мнението за Михов. Сега кажи нещо за сръбския посланник в Скопие. А бе има ли такъв изобщо? Или УДБА-та така добре си върши работата че няма нужда от сръбски посланник.

Анонимен рече...

Може да изкоментираш и това:
http://video.google.com/videoplay?docid=828645762393240460&hl=en
Даже има материал за няколко поста. По интересно е от Михов.

Unknown рече...

„Пропуснал е да спомене изследователската база на Антарктида...“
Е, да, Даниела, уште тоа фалеше. Па да предизвика нов спор, овојпат за Св. Климент Охридски :)
Прости, немав намера да повредувам ничии патриотски чувства. Едноставно, критикувам мислење без пардон.

„А за разрешаването на конфликтите не си ли съгласен с него - че не трябва да има тепачки и поддаване на провокации ;-)“
Зборот „провокатори“ е симптоматичен.
Пробајте да си претставите како среде Софија некоја македонска ВМРО го „празнува“ атентатот на Ѓорче Петров, поставувајќи плоча на која што пишува: „Тука е убиен македонскиот револуционер Ѓорче Петров од раката на платеници на бугарскиот двор.“
Искрено ме интересира дали бугарскиот амбасадор и тогаш би ги кажал истите мирољубиви зборови. Или пак сега ќе ги смета за „провокатори“ тие што ќе празнуваат?

Еве еден илустративен цитат од „Утрински весник“ - „Потомците на Ѓорче Петров чекаат неговите мошти да бидат пренесени во Македонија“ (понеделник, 27 ноември 2006):
„На првата плоча пишуваше дека тука е убиен македонскиот револуционер Ѓорче Петров од раката на платеници на бугарскиот двор. Подоцна таа била симната и наместо неа била поставена спомен-плоча од Друштвото на Македонците од Бугарија. И таа не и' се допаднала на новата власт. Ја симнале и ја ставиле сегашната со основните податоци дека тука е убиен Ѓорче Петров - Тројачанец, но по чиј налог не постои.“
Слични проблеми со плочите, само не во Скопје, туку во Софија.

Комитата рече...

Жарко, Жарко, изоставаш с информацията ;-)

Виж тука едно интервю на Зоран Тодоровски:

Според Блаже Ристовски „Ѓорче Петров се борел за македонска национална свест и затоа бил убиен”?
- Претходно кажав дека тоа воопшто не е точно. Нека каже каде Ѓорче Петров се борел за македонска национална свест и како се декларирал. Можам да посочам стотици документи каде тој се декларира како Бугарин. Сите се декларирале како Бугари, и Мисирков. Погледенете ги текстовите на Ѓорче Петров од 1919 година во Билтенот на Привременото претставништво на бившата обединета ВМРО, а да не говориме за неговите новинарски прилози пред 1919 година. Секаде во етничка смисла се идентификува како Бугарин, исто како и сите други дејци на ВМРО. Не само што Ѓорче Петров како 20-годишно момче бил бугарски доброволец во српско-бугарската војна 1885 година, туку бил и кмет во служба на бугарската власт за време на Првата светска војна. Речиси сите дејци што припаѓале на левата струја на ВМОРО, па и Ѓорче, Димо Хаџи Димов, Арсени Јовков, Димитар Влахов и др., за време на Првата светска војна биле во служба на бугарската административна власт во Македонија како кметови и окружни началници.

Целият текст

Комитата рече...

Иначе аз съм за това да може такава демонстрация да се направи в центъра на София - демокрация сме все пак ;-)

Анонимен рече...


„Пропуснал е да спомене изследователската база на Антарктида...“
Е, да, Даниела, уште тоа фалеше. Па да предизвика нов спор, овојпат за Св. Климент Охридски :)

незнам каков спор може да има за свети Климент Охридски.
http://verb.wordpress.com/2006/12/08/sveti-kliment-ohridski/
http://www.pravoslavieto.com/life/11.25_sv_Kliment_Ohridski.htm
http://days.pravoslavie.ru/Life/life6676.htm
http://ocafs.oca.org/FeastSaintsViewer.asp?FSID=103396
http://en.wikipedia.org/wiki/Clement_of_Ohrid
http://www.catholic-forum.com/Saints/saintc3h.htm

Unknown рече...

Воопшто не ми беше идејата да навлегувам во расправии кој чиј е.
Ако тргнеме да испитуваме каква врска имаат сегашните Грци со античките Грци, сегашните Македонци со античките Македонци, или сегашните Бугари со средновековните Бугари - лесно ќе западнеме во тешки противречности.
Станува збор за различни типови идентитети меѓу кои е мошне проблематично да се воспостави релација на еднаквост.
Инаку - ете и Љубчо Георгиевски можеби морал да се пише Бугарин за да добие пасош.
Дали тоа значи дека сега немаме право да го сметаме како дел од македонската историја? :)

Анонимен рече...

"Инаку - ете и Љубчо Георгиевски можеби морал да се пише Бугарин за да добие пасош."
Защо "морал" бе Жарко? Да не би да си го питал?По-точно е да кажеш "сакал" Каквото сакал това направил. За "морал" немаш доказателства.

Анонимен рече...

Жарко, ти критикуваш българския посланик в Македония и имаш своите мотиви за това. Но бих искала да те попитам в целия текст, който анализираш, има ли нещо, което засяга и обижда Македония или хората и? Има ли друг амбасадор, който да е гледан така под лупа от теб или пресата в Македония? Има ли друг представител на чужда държава, който да трябва да стъпва на пръсти за да не нарани с нищо достойнството ви и в същото време той и родината му да биват така зверски оплювани от медиите? Какво трябва да направи или каже, че да се хареса на македонците и изобщо има ли шанс това да се случи /челните стойки или плюенето в собствената си физиономия, може би ще срещнат радушен прием/?!

Анонимен рече...

Виж този текст http://www.tribune.eu.com/tribina/. Може би ще те накара да се опиташ да дръпнеш леко завесата на тоталтата омраза, ширеща се по вашите медии и придаваща единствено черни краски на цял един народ. Омразата в Македония към България е отрова, която ви е давана на час по лъжичка. Тя е дрогата без която не можете. При всяка дрога, обаче, бързо преминава удоволствието от употребата и идва момент, в който приемането и става нужно за самото съществуване. Но съществуването не означава оцеляване. В кой етап е Македония /въпросът ми е риторичен и не очаквам отговор/?!

Unknown рече...

И од твојот последен коментар не блика љубов, Даниела :)
Насилството, шовинизмот и ксенофобијата со ништо не може да се оправдаат.
Што се однесува до оние кои што се изјаснуваат како Бугари во Македонија, тоа е нивно човеково право и тука нема дискусија. Бугарите во Македонија треба да се организираат и да се борат за нивните права по институционален пат, како и сите други дискриминирани групи. А борбата против стигмата и социјалното исклучување воопшто не е лесна работа.
Отежнувачка околност е што и мнозинството наши граѓани се чувствуваат навредени од тоа што Бугарија ја призна само Република Македонија, но не и македонскиот народ. Тешко е да комуницираш со некој што не те признава или смета дека си со испран мозок или дрогиран - за жал, на моменти и ти покажуваш такви симптоми.
Во такви околности не можеш да ја обвинуваш само едната страна, особено откако Бугарија изгуби неколку пати пред судот во Стразбур, без да сака да ја научи лекцијата.
Постои културен спор, и треба да работиме со сите сили на негово разрешување.
Бугарско-македонското пријателство треба да се негува со почитување на достоинството и правата на секој човек, без оглед како се чувствува, и чиј граѓанин е.

Анонимен рече...

"...Бугарија ја призна само Република Македонија, но не и македонскиот народ"

Жарко, моля те обясни ми как се признава един народ от друга държава? С какъв дипоматически документ? Кажи например с какъв дипоматически документ САЩ призна македонския народ? А с какъв Сърбия призна македонския народ? Или Русия?

Този въпрос съм го задавал много пъти на различни хора , но не съм получил ясен отговор, така че моля ти се без увъртания. Кажи ясно и точно.

Unknown рече...

За последново ќе напишам посебен пост, здравје утре.

Анонимен рече...

а-а-а... утре.Само да не забравиш. Чакам!Поздрави

Unknown рече...

нема да заборавам сигурно, само темата е широка и ќе ми треба малку време, па да не давам лажни ветувања... :)

Анонимен рече...

danijela ne jadi gomna. ambasadorot aliti bese na operacija zatoa izgledase bled a ne zasto vi se plasi gomnari.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week