Хардвер© или софтвер©?

5/02/2006


Некои мои размисли од пред 8 години:
„Проектот за реконструкција на човекот е незамислив без идејата за зачувување на персоналниот идентитет во што подолг временски период. Постоењето на два критериума за персонален идентитет резултира со две различни стратегии. Оние кои се држат до физичкиот критериум - спацио-темпоралниот физички континуитет на телото, настојуваат што е можно подолго да го одржат функционирањето на човековото тело. Оние кои го претпочитаат психолошкиот критериум на личноста се обидуваат да го зачуваат единството на свеста, континуитетот на меморијата, менталната засебност, дури и по цена на “ампутирање” на целото тело, вклучително и неговиот најважен дел - мозокот!“
На која стратегија би се обложиле: стратегијата за зачувување на „хардверот“ (телото) или стратегијата за зачувување на „софтверот“ (единството на свеста и меморијата)?
Во која компанија би купиле акции: „Cyborg Eternity Incorporated“ или „Memory Ressurection Unlimited“?
Во која идна религија сте посклони да верувате: онаа што ќе гарантира одржување/воскреснување само на телото или онаа што ќе гарантира одржување/воскреснување само на вашата „душа“ во некоја друга телесна форма?
На кој аспект од вашата личност имате „копирајт“: на телесниот или на психолошкиот?

3 коментари:

Shepard рече...

ја мислам дека имаш баг у алгоритамов.

ти фали нервниот дел, т.е. оперативниот систем. иако се чини дека е пјур софтвер, сепак, интегриран е рамномерно и во хардверот и во софтверот.

ко епл на пример, и мекинтош. или интел и мајкрософт. или сл.

посредникот, проводникот, артикулаторот на софтверот и хардверот.. :)

ах, сабајлечка софтверска фискултура.. идам да играм баскет, малце да го активирам хардверот (груго кажано).

пс. проблемот околу артикулацијата (нервниот систем) додатно се комплицира ко ќе почнеш да рачунаш на влезните и излезните единици. тоа ти е ко еден вид „драјвер“ :)

Анонимен рече...

Keep up the good work Antidepressant medicines and sexual side effects finance mba rentals Patent application search Zyrtec facial disorder Celexa for deperession http://www.audioconferencing7.info/how-long-vicodin-in-body.html Diet tape worm pills Phendimetrazine saturday delivery Mpeg gang bang Batteries for sharp video cameras pearson oldsmobile High blood pressure & sex drive lingerie and corsets Motorola cellphone tools hacks http://www.toyota-highlander-1.info/organic-diet-pill.html $153 diet pills Video sex chatiresults.php qq valtrex

Анонимен рече...

What a great site »

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week