Транзициски феномени

5/24/2006

Еден од препознатливите белези на нашата демократска „транзиција“ е феноменот политичар-камелеон.
Кој можеше да предвиди дека ќе дојде време комунистот Стојан Андов да собира политички поени со анти-комунистичка пропаганда, дека анти-комунистот Љубчо ќе коалицира со нео-комунистите од СДСМ против ВМРО-ДПМНЕ, или дека некогаш „зелениот“ анти-сдсм-овец Јован Манасиевски ќе стане министер за одбрана во еколошки-бесчувствителната Влада на СДСМ?
Камелеонството на „Манасиевски“ е особено индикативно за тоа колку политичките идеи се небитни за успешна кариера на еден транзициски политичар.
Најпроникливите политички футуролози ни на сон не би можеле да предвидат дека левичарскиот идеолог на партијата на „Зелените“ ќе ја предаде зелената боја за сивомаслинестата; дека постмодернистички ориентираниот скептик и релативист ќе стане политички догматик и прагматист; дека секуларно ориентираниот либерал (во чајџилничките кругови познат по дендрофилските склоности) ќе се претвори во конзервативен хетеропатријархален иконофил и кум на православен манастир.
Во ваков идеолошки кошмар, во ваква политичка турлитава, како намерно да се создава социјален хаос во кој не се знае кој и што пие. А сметката редовно ја плаќаме ние граѓаните на избори, арчејќи го својот глас без да знаеме за кои програмски идеи всушност гласаме и какви политички камелеони бираме да донесуваат одлуки во наше име.

5 коментари:

Shepard рече...

„се снашол“

не знам, све е некако без врска..

Анонимен рече...

А да објасниш што се тоа дендрофилски склоности, да знам после дали да ти стегнам една тужба за навреда и клевета.

vox populi рече...

Апаратчик, сервилен слуга, кмет на системот, апологет на охлократија ( охлократија е владеење на неморалниот џган во едно дружество) и БПФ(Бугарска политичка филозофија или од кај дува ветерот таму го сместува газенцето).

Како што и самиот збор кажува, „дендрофил“ е некој што ги сака дрвјата. И самиот имам дендрофилски склоности, пошто ептен љубам да се качувам по дрвја.

Анонимен рече...

Не може син на офицер на ЈНА да биде екологист или дендрофил. Може евентуално да помине низ таква младешка фаза, колку да се вклопи во друштвото, а сепак останува син на офицер на ЈНА. За жал...

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week