О неписменех!

5/08/2006

Има ли поголем резил од неписменоста на описменувачите?
Боли глава од податокот дека најголем број од професорите на Универзитетот „Кирил и Методиј“ немаат своја веб-страница. Уште повеќе боли глава од фактот дека многу професори на УКИМ воопшто немаат ни e-mail адреса!
Секоја чест на исклучоците, и поздрав до професорите-блогери
Илија Ацески и Владо Трајкоски. Се прашувам само, зарем нивниот универзитет не може да им овозможи постирање на предавањата, испитните прашања и семинарските работи на нивната веб-страница на универзитетскиот сервер?
Најдобар показател за дигиталната неписменост на Универзитетот „Кирил и Методиј“ е споредбата помеѓу
веб-страниците на факултетите на Универзитетот „Кирил и Методиј“ и на Универзитетот на Југоисточна Европа.
Страницата на УКИМ е толку застарена што во
податоците за Република Македонија пишува дека „се граничи на север со СР Југославија“?!?
Од прв поглед се гледа дека страницата на ЈИЕУ е редовно ажурирана и тоа на три јазика. На страницата има информација дека со самото запишување на ЈИЕУ, секој студент се стекнува со право на пристап на Универзитетската компјутерска мрежа - чии услуги се неопходни во текот на студирањето.
Такво нешто на УКИМ нема. Има само некои општи податоци за
Универзитетска компјутерска мрежа, но нема пристап до никакви услуги.
За да видите колку сме дигитално неписмени, ѕирнете само на веб-страницата на
University of Oxford, која нуди неверојатно полезни информации за студентите, студирањето, студентскиот живот итн. и, секако, online пристап за студентите до електронските ресурси како и online курсеви за оние што сакаат да студираат преку интернет.
Навистина ќе биде
подвиг дигиталното описменување на професорите од УКИМ!

9 коментари:

GoodBytes рече...

На било каква забелешка од овој вид, факултетите се вадат со недоволен број предавачи и вработени воопшто. Се нешто не успеваат да постигнат. Но, нема да признаат дека не им текнало, или не дај Боже, не знаеле.

Всушност, реалноста е дека професорите се помалку доаѓаат на предавања и се помалку се на располагање на студентите. Како и многу други работи, и државното образование си го плаќа данокот на нашиот надолен курс.

проф. д-р тој и тој рече...

Ма какво објаснување и оправдување. Кога може секој пацер да има блог, професорите мораат да имаат барем блог. А да бидат задолжени и да имаат сајт, и тоа во функција на наставата.
А за УКИМ поарно и да не коментираме. За таа институција само клуч на врата е лекот!

Shepard рече...

свака част за постов. а сајтот на правен со мозила не се отвара.

а тоа шо немаат мејлови.. па не знаат веројатно како да си ги проверуваат.. :)

Анонимен рече...

Ај што не знаат, нека, никој учен не се родил:) Туку на крај памет не им паѓа да научат. Како ни нешто да сменат во работата, па да почнат да работат со студентите, а не да им читаат лекции ко да се неписмени студентите. Туку ај, не се тие криви, така им одговара. Студентите ни се ПАСИВНИ!!!

Ај и еден позитивен пример за дигитална писменост да дадеме - Институтот за дефектологија, кој не само што има своја веб страница со download секција (со водичи за изработка на дипломска работа и семинарска работа, испитни прашања и дипломски работи), туку и списанието што го издаваат е достапно в .pdf формат на http://www.fzf.ukim.edu.mk/defektologija/spisanie.htm.

Shepard рече...

да бе, и на правен имаше резултати (у прв семестар) уше дента онлајн, се додека не се искараа за машината за прегледување па почнаа да ги каснат по две недели.

иначе, со тој анонимусот, ја коа лаам, ми се смеат.

Дувло и методи за фабрикување конформости
Sorbonne vs. Silent Bob

и така, некој ќе збори, другите у бифе ќе пијат кафе.. тоа.

Е, се’ држи тоа што го велите, но ѕирнете ја барем страната на
УЈИЕ мислам дека колку-толку е за некои сто пати пофункционална и подобра од онаа на УКИМ.

Анонимен рече...

Where did you find it? Interesting read » »

Анонимен рече...

Looking for information and found it at this great site... vosonic personal mp3 players rio cali mp3 player automatic gates acyclovir oral Make a mp3 player for myspace lexus ls side mirror 37.5mg phentermine compact fishing rods princess coffee makers plastic baby pants Service level call centers marketing partner message board email Crown kia Nifty fifty erotic stories 100 greatests football goal I bonds interest calculator Cruise ship dawn princess tattoo removal hornbrook siskiyou remove no laser ilo digital mp3 player

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week