САД и човековите права

5/18/2006

Моите 10 причини зошто САД немаат морално право да бараат од другите земји почитување на човековите права:
1) Смртната казна, која сеуште се изрекува и спроведува во некои држави во САД.
2) Систематско користење методи на тортура во „борбата против тероризмот“ и „оските на злото“.
3) Водење војни на туѓи територии „од името на демократијата и човековите права“, во кои непотребно го губат животот огромен број луѓе.
4) Постоење на закони против содомијата во некои држави на САД.
5) Своеволно лишување од слобода на граѓани од други држави, вон јурисдикцијата на САД.
6) Постоење на тајни затвори во кои се држат луѓе без намера да се покрене обвинение и да се изнесат пред надлежен суд.
7) Минирање на статутот на Меѓународниот кривичен суд.
8) Нератификувањето на Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права.
9) Нератификувањето на Конвенцијата за елиминација на сите форми на дискриминација врз жените и Конвенцијата за правата на детето (Само САД и Сомалија ја немаат ратификувано оваа конвенција).
10) Поради тоа што систематски не ги признаваат и не ги почитуваат сите човекови права, на сите луѓе и насекаде!

4 коментари:

ана рече...

најхит ми е ова со законите против содомијата. во повеќето држави е прекршок, а онаму каде што е кривично дело, е крајм агенст нејчр!

Во Алабама, на пример, не се применува врз брачни партнери (или другари, по нашки...)

ма, крај...

Нема крај на парадоксите...
Навистина, има вистина во хиндуистичката философија за мајата

GoodBytes рече...

Сосем си во право. Тоа се само надувани мисли, желби можеби, но не и реалност.

Повеќе пати кај мене на блогот имам пишувано за Гвантанамо. Тоа е страшно што го прават, нема оправдување. Ако им е совеста чиста и намерите искрени, нека соберат докази и покренат обвиненија. Кој знае што им прават на луѓето таму.

Анонимен рече...

Cool blog, interesting information... Keep it UP 70 deere john toy tractor like oxycontin isuzu florian Order butalbital on the web adderall 2b 5c 22long term effects 5c 22 On line motor vehicle insurance quote Blood pressure cuff calibration spokane video porno de pamela anderson zocor information online Children game draw head hilton island share time Unlock software for motorola Parental control internet software faucets isuzu trooper suspension parts Xanax xr in fioricet Car seat cover auto cheap insurance 2004 kia amante parts http://www.lesbian-orgy-8.info/archive-group-sex-thumbzilla.html

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week