Блоговите се неповредливи!

5/05/2006

Еден од проблемите со кои се соочува нашето општество е и правната неукост на новинарите (за жал, и на блогерите). Еве како поентира еден новинар во својот провокативен прилог „Дали новинарите се прислушувани?“:
„Засега останува само уставниот амандман, прислушувањето, доколку го има, не е противуставно, ама не е ни законско.“
Што вели уставниот амандман XIX:
„...Само врз основа на одлука на суд, под услови и во постапка утврдена со закон, може да се отстапи од правото на неповредливост на писмата и другите облици на комуникација...“
Ако неопходен Уставен услов за отстапување од правото е „под услови и во постапка утврдена со закон“, тогаш во недостиг на таков закон прислушувањето е и противуставно!
Како што
укажавме, без закон за следење на комуникациите, неуставно би било не само прислушкувањето, туку и повредувањето на блоговите како друг облик на комуникација.

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week