Верска толеранција?

5/28/2006

Се згазив од смеа читајќи го текстот од Форум - „Охрид како кнежество“, во кој „авторот“ (некојси „top secret“) нуди ѓоамити визија за Охрид како идна црковно-туристичка Мека:
„Во плановите стои и идејата за востановување на годишна награда за ширење на верска толеранција во светот, што би ја врачувал македонскиот архиепископ...“
Е, тука не можев да издржам. Да не пукнеш, ме насмеа!
Искрено ја поздравувам идејата и предлагам наградата за ширење на верска толеранција во светот што ќе ја доделува МПЦ да се вика „Јован Вранишковски“!
Има ли подобар начин да му покажеме на светот колку сме верски толерантни?

6 коментари:

Shepard рече...

и да се одликуваат „расколници“

Одликовање - „Расколник од прв неред“ итн. :)
За секој награден и по еден примерок од „Злосторство и казна“.

кивот рече...

Предложувам линк кон човекот-редар,
за којшто сметам дека е неопходно
да биде составен дел, барем од Комисијата,
којашто бездруго ќе биде формирана
да одлучува за одликувањата:
http://www.poa-info.org/frameset.php?l=mk&r=vesti

milutin рече...

Vo istiot broj go zabelezav tekstot,Amfilohie sikter?Ne znam do koga ke trae frustracijata,a potiknata od ne znaenjeto na najosnovnite slucuvanja vo Pravoslavnata Crkva.Omraza so koja sigurno nema da gi zacvrsti poziciite na MPC,nitu na novinarot mu e griza za pozicijata vo koja se naogja Crkvata vo Makedonija...samo uste edna potvrda za getoto vo koj se sinodalcite.

komitata рече...

Наградата може да се казва и "Кодът на да Винчи" ;-)

Анонимен рече...

За среќа наша, поради пословичната неспособност и нечесност (и да има кој да се нафати да финансира такво “кнежевство“, а сигурно има и тоа се некои мутни типои шо се служат со шестари и остали геометриски направи, ’браќата’ ќе ги испокрадат парите, ќе направат нешо ко’бајаги за да замачкаат очи, а и тоа ќе остане недовршено... Така што таа мегаломанска идеја нема да успее, так нормално.
Него замислете си : Саи Баба е номиниран за наградата, а Стево Бојлер (или Стево Zepter, како обичате поише) му ја доделува :)

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week