Резил!!!

5/15/2006

"Конечната пресуда на Судот за човекови права во Стразбур ја обврза Македонија најдоцна до 6-ти јуни 2006 да му исплати 40.000 евра како надомест за претрпена штета од тешки телесни повреди на Перушан Јашар кој пред 8 години бил брутално претепан од штипската полиција." (A1)
" - Ме тепаше кој како ќе стигне - вели Јашар. Откако ме одведоа во полицијата од 23 часот до 7 часот наредното утро на секои десет минути влегуваше еден полицаец и ме малтретираше - раскажува Јашар. " (
Време)
"Штипјанецот, кој во времето кога се случил инцидентот имал 33 години, и денес има последици од тепањето. На десната страна од образот му останала лузна, а како последица од малтретирањето останал без предните заби." (
Време)
Адвокатот на Јашар поднел тужба до Јавното обвинителство кое никогаш не одговорило на кривичната пријава за малтретирање од службено лице, и покрај законската обврска.
Погледнете ја само оваа небулозна изјава од страна на полицијата:
„Силвана Велинова од секторот за аналитика при СВР-Штип вели дека тие направиле се што било побарано од нив во врска со овој случај. Случајот е документиран, но констатирано е дека немало пречекорување на овластувањата, вели Велинова“ (
Време)
И, сега, ќе понесе ли некој одговорност за тоа што Перушан Јашар бил брутално претепан од штипската полиција?
Кој ќе понесе одговорност за 40.000 евра што ќе се исплатат од нашиот буџет поради пропустите на Јавното обвинителство и полицијата?
Ќе падне ли конечно некоја раководна „глава“ во Јавното обвинителство и полицијата заради катастрофалните последици по имиџот на Република Македонија која се гордее како кандидат членка за ЕУ?
Некој мора да е одговорен и виновен.
Го повикувам Премиерот да ја лоцира политичката одговорност за случајот и да побара поведување постапка за утврдување и на кривичната одговорност, со што ќе покаже дека Република Македонија во потполност ги почитува одлуките на Европскиот суд за човекови права.

0 коментари:

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week