Независно судство? - шала мала

5/20/2006

Пред да излеземе на нови парламентарни избори, да ѕирнеме малку за кого сме гласале не претходните. Еве мал извадок од Стенографските белешки на 134 седница (03.06.2006, стр. 19), од расправата по амандманите за Законот за судовите:
„Јанаќе Витановски: ...Колешката предлага судиите да ги толкуваат законите. Судија не може да толкува закон. Се знае кој толкува закон. Судиите ги применуваат законите. Заради тоа овој амандман воопшто не е во согласност со Уставот на Република Македонија и во ред е тоа што министерот за правда не го прифати. Судиите го применуваат законот, а не го толкуваат. Благодарам.
Слободан Најдовски: Благодарам. Има збор пратеникот Бонева Силвана. Повелете госпоѓо Бонева.
Силвана Бонева: Само за појаснување, терминот "примена на законот" не ја дава ширината и овластувањето на судијата по свое сфаќање и разбирање да го протолкува и примени законот. Судијата мора да го протолкува тоа што го чита па да го примени. Значи да го разбере и да го примени законот за конкретниот случај. Оттаму бараме овој амандман да биде прифатен, бидејќи за овој амандман имаме добиено согласност од повеќе судии на Уставниот суд на Република Македонија и на Врховниот суд. Значи, тоа е толкување на луѓе кои практично се занимаваат со примената на законите во Република Македонија. Благодарам. (...)
Слободан Најдовски: Благодарам. Три минути реплика за пратеникот Витановски Јанаќе. Повелете господине Витановски.
Јанаќе Витановски: Не ми треба толку време. Колешката не е правник, затоа и е далечна оваа материја, не ги разбира добро работите. Толку, благодарам.“
Се разбира, амандманот не беше усвоен, а од Собранието беше испратена пораката дека „Судија не може да толкува закон“ и дека оние што не се „правници“ треба да си молчат, иако биле избрани од граѓаните да зборуваат и одлучуваат во нивно име.

Туку, навистина, како е воопшто можно да се применуваат законите без претходно да се толкуваат? Барем во извесни случаи, ако не и во сите, судијата мора да го протолкува законот пред да го примени. На пример, како судиите ќе ја применат следнава одредба од Законот за амнестија, без истата да ја интерпретираат:
„Одредбите од ставовите 1, 2 и 3 на овој член не се однесуваат на лицата кои извршиле кривични дела поврзани и во врска со конфликтот во 2001 година, кои се во надлежност и за кои Меѓународниот трибунал за гонење на лица одговорни за тешко кршење на меѓународното хуманитарно право на територијата на поранешна Југославија од 1991 година ќе поведе постапка.“ (чл. 1, ст. 4 од
Законот за амнестија, 2002)?
Вистина е дека во нашиот Устав пишува дека Собранието „донесува закони и дава автентично толкување на законите; (чл. 68 ст. 2 од Уставот)“, но оттаму не следува дека само Собранието може да ги толкува законите, а не и судиите кога ги применуваат. Да не очекуваат пратениците при секоја примена на законот од страна на судиите тие да бараат од нив „автентично толкување“?
Пораката „Судија не може да толкува закон“ е исто толку ступидна колку и пораката „одлуките на Уставниот суд не се коментираат - туку се применуваат“, дотолку повеќе што вторава доаѓа од професорка на правниот факултет.
Така, нашите правно-недоквакани законодавци се ставија наспроти целокупната теорија за
Судиското толкување, за Методите на судиско толкување, За толкувањето и кохерентноста во правното расудување итн.
А нели, Уставните измени и Законот за судовите ги донесовме заради независноста на судството! Не ми е јасно само, какви ли ќе бидат тие независни судии кои нема да смеат да толкуваат закон?

5 коментари:

Работава е „ај да играме независно судство“. Што е најтрагично, се’ повеќе преминува во „ај да играме држава“.
Се срамам кога читам вакви нешта.
Решив - јавно ја објавувам мојата кандидатура за АнтиПарламентарец за претходниве избори.
Ја очекувам поддршката од блогерската заедница. Гласајте за мене.

Shepard рече...

лелелеееееее..

лелееееееееееееееееееее..

АААААААААААААААААААААА!!!

од каде го најде стенограмот?! има за даунлоуд??! ЧОЕЧЕ ОВА Е КАТАСТРОФА! ОВА Е УЖАС!!!

Ставив линк - Стенографски белешки. Можат и да се пребаруваат на www.sobranie.mk (клик на стенограми, па на документи). Прекрасна опција, може чоек да види за што се зборело и за што не се зборело у нашиот парламент.

Анонимен рече...

That's a great story. Waiting for more. » » »

Анонимен рече...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it anal pleasue Bad credit loan personal score straits times stock Baby eczema free natural remidies Blow job threesomes http://www.blonde-ass-6.info/pornstars_for_hire.html acura 3.2tl type s maintainance tennis apparel Scooby doo car cover free voice over ip voip iad voipvoiceoveripcenter.com thick teen blonde Wireless webcam 802.11 Best anit spam filter incredimail Weight loss pill free give away samples What to wear in a dry sauna ppc sponsors nexium online pharmacy

Мојот список со блогови

>> <<

Text

Archive

Recent Post

Архива на блогот

Footer Widget 1

Footer Widget 3

Blogger Tricks

Blogger Themes

Catwidget4

Букефалистички парадокси: Филип („љубител на коњи“) стана воин без коњ.

Comments

topads

Loading...

Footer Widget 2

Популарни објави

Популарни објави

Popular Posts this month

Popular Posts this week